Ex-prof beweert dat hij “zijn ploegmaats hoorde praten”

UCI gaat overwinningen van Fabian Cancellara onderzoeken na nieuwe geruchten over motortje

Hij is al even niet meer actief als wielrenner, maar Fabian Cancellara staat opnieuw in het oog van de storm. De 36-jarige Zwitser wordt in een nieuw boek beschuldigd van mechanische doping. De Amerikaanse ex-profrenner Phillip Gaimon is namelijk zeker dat ‘Spartacus’ met een motortje reed tijdens zijn illustere carrière. De internationale wielerunie UCI gaat alvast bekijken of Cancellara met een motortje in zijn fiets de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix van 2010 heeft gewonnen. “Dit zou een mokerslag zijn voor onze sport”, aldus David Lappartient, de nieuwe voorzitter van de UCI.

vtvn

Gaimon reed in zijn carrière onder andere voor Garmin-Sharp en Cannondale, maar hing eind 2016 zijn fiets op bijna 31-jarige leeftijd aan de haak. Vorige maand bracht hij zijn tweede boek op de markt: “Draft Animals”. Daarin haalt de Amerikaan fors uit naar Cancellara.

“Ik heb de beschuldigingen aan Fabians adres altijd ontkend, tot ik zijn ploegmaats hoorde praten”, aldus Gaimon. “Zij hadden het over bepaalde evenementen waarvoor Fabian een persoonlijke mecanicien had en dat zijn fiets tijdens die evenementen niet bij de andere fietsen van het team mocht staan. “Wanneer je de beelden bekijkt, dan ziet zijn versnelling er totaal niet natuurlijk uit. Alsof hij problemen heeft om zijn pedalen bij te houden”

“Hij gebruikte waarschijnlijk een motor. Die motortjes zijn nooit een echt thema in het peloton geweest, maar ik denk wel dat een aantal renners er hun voordeel mee hebben kunnen doen. Ik ga geen namen noemen, maar ik ken meerdere (ex-)renners die Fabian wel degelijk sterk verdenken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

UCI: “We moeten dit nu onderzoeken”

David Lappartient, de nieuwe voorzitter van de UCI, heeft aan de wielersite Cyclingnews laten weten dat de aantijgingen van Gaimon reden voor een onderzoek zijn. “Want we moeten precies weten wat hier aan de hand is. Ik ken de geruchten maar we moeten dit nu onderzoeken. Dat is ons werk. Ik hoop dat er niets aan de hand is, want dit zou een mokerslag zijn voor onze sport. Wielrennen moet geloofwaardig zijn. Daarom moeten we tegen doping en mechanische fraude blijven vechten. Ik wil dat de supporters de resultaten en controles van de UCI kunnen vertrouwen.”

Demarrage op de Muur

Het is niet de eerste keer dat Cancellara te maken krijgt met beschuldigingen van mechanische doping. Alles begon enkele maanden na zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix van 2010. Hij stoof toen snoeihard weg van Tom Boonen op de Muur van Geraardsbergen, nadat hij van fiets had gewisseld zonder dat er technische problemen waren, en reed op de kasseien van Roubaix op indrukwekkende wijze iedereen uit het wiel.

Dat was voldoende voor ex-prof en RAI-commentator Davide Cassani om met die beelden uit te leggen wat mechanische doping nu precies is en hoe het werkt. Sindsdien heeft iedereen er wel zijn mening over. Sommige geloven de aantijgingen, andere lachen het weg. Een officieel onderzoek naar Cancellara werd alvast nooit ingesteld bij gebrek aan harde bewijzen.

Ook zijn zege in Milaan-Sanremo van 2008 wordt genoemd. Over die laatste zegt Gaimon: “Hij leek toen moeite te hebben om zijn pedalen bij te houden. Hij ging zo enorm snel, terwijl we intussen weten dat de renners die hem achtervolgden niet zuiver reden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio