Drie moedige vrouwen getuigen over seksueel misbruik door hun sportcoach: “Ik moest elke dag trainen, dus elke dag kwam die mens aan mij”

Print

Eén op de vijf minderjarigen wordt in zijn of haar sportclub geconfronteerd met seksueel geweld. Pano, het reportageprogramma van de VRT, liet woensdagavond drie van die slachtoffers aan het woord. Jolien, Leen en Julie werden alle drie misbruikt door hun sportcoach. Nu doen ze moedig hun verhaal:

LEES OOK. Muyters wil sportcoaches niet verplichten tot een bewijs van goed gedrag en zeden

JOLIEN: “Ik trok me weg en sloeg hem, maar dat vond hij precies leuk”

Jolien (18) werd op haar twaalfde verkracht door haar zwemtrainer. Het begon met lieve sms-jes en berichtjes op Facebook, dan meer seksueel getinte berichten. Het eindigde met een verkrachting toen ze alleen thuis was tijdens de examens. “Ik zwem al sinds ik vier of vijf jaar ben. Het geeft me een fijn gevoel: even het hoofd vrij maken, even alles vergeten, even vrij zijn.”

“Vanaf ik competitie begon te zwemmen - ik was toen 12- maakte ik kennis met een 22-jarige zwemcoach, erg populair bij de jonge meisjes in de club. Hij begon me op Facebook berichtjes te sturen en sms-jes, de hele dag door gaf hij me aandacht. Als ik wakker werd, had ik al een berichtje. Als ik ging slapen kreeg ik er nog. Het was te veel, maar ik was een jong meisje en liet het gebeuren.”

Drie moedige vrouwen getuigen over seksueel misbruik door hun sportcoach: “Ik moest elke dag trainen, dus elke dag kwam die mens aan mij”
Foto: vrt

Het bleef niet bij de sms-jes. “Als ik wegging na de training, volgde hij me in de kleedkamers. Hij raakte me aan. Ik trok me weg en sloeg hem, maar dat vond hij precies leuk, want hij bleef voortdoen. Ik heb hem geknepen, geduwd, alles geprobeerd, maar...”

“Op een dag belde hij aan de deur. Hij wist me wonen en wist dat ik examens had en alleen thuis was om te studeren. Toen ik de deur opendeed en hem zag, schrok ik. Ik wilde de deur opnieuw dichtgooien, maar hij was sneller en stond ineens binnen. Hij pakte me vast en hield zijn hand voor mijn mond. En dan ging het snel: hij deed mijn kleren uit, dan de zijne. Hij duwde me in de zetel en begon me overal te kussen en aan te raken. Hij heeft me ook gepenetreerd met zijn vingers. Nadien heeft hij zijn kleren aangedaan, mij naakt in de zetel laten liggen en is hij gewoon vertrokken. Ik heb snel alles opgeruimd. Een half uurtje later was mijn moeder thuis, ik wilde niet dat zij wist dat er iemand geweest was. Ik durfde het niet zeggen.”

LEEN: “Na een tijdje deed ik gewoon wat hij wilde. Dat was het makkelijkst”

Leen (34) werd van haar veertiende tot haar twintigste misbruikt door haar judocoach. Vaak meerdere keren per week. “Ik moest elke dag gaan trainen, dus elke dag kwam die mens aan mij. Hij raakte me voortdurend aan op training en op een bepaald moment moest ik na de judo-uren ook naar een verlaten garage gaan. Daar kon hij veel verder gaan, want daar was niemand in de buurt. Dat gebeurde tot twee keer per week.”

“Ik ben vaak huilend in slaap gevallen, hopend dat ik de volgende ochtend niet meer wakker zou worden. Het moest niet meer voor mij. De man heeft zich zelf ingewerkt in mijn gezin, hij werd een vriend aan huis, iemand die iedereen vertrouwde. Als ik niet deed wat hij vroeg, zou hij me alles afnemen.”

Drie moedige vrouwen getuigen over seksueel misbruik door hun sportcoach: “Ik moest elke dag trainen, dus elke dag kwam die mens aan mij”
Foto: vrt

“Hij controleerde mijn dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Als ik van school kwam met de fiets kwam hij me altijd tegen met de auto. Ik moest verslag uitbrengen van iedereen met wie ik gepraat had, waar ik geweest was, … Ik moest hem alles vertellen. Na een tijdje creëerde ik de gewoonte om gewoon te doen wat hij wilde. Zo kwam ik er het makkelijkst van af, dacht ik. Ik voelde me als een popje en hij bediende de touwtjes. Ik heb nooit het gevoel gehad: juij, we zijn jong, laat ons van het leven genieten.”

Het was pas toen Leen op training zag dat hij gelijkaardig gedrag vertoonde met een ander meisje, dat ze naar de politie stapte. “Ik moest daar een halt aan toeroepen. Het was voor mij belangrijk dat ik gelijk kreeg van de rechter, gewoon omdat iemand me zou geloven. Gelukkig is dat ook gebeurd.”

Maar daarmee zijn niet alle problemen van de baan. “Die persoon kan tot vandaag nog verder doen waar hij mee bezig is, daar heb ik het nog het moeilijkst mee. Hij doet nog steeds aan judo, ik kom hem nog steeds tegen, we staan nog elke maand samen op de mat.”

JULIE: “Het begon met een schouderklopje, een berichtje om te zeggen dat ik een lieveke was”

Julie (28) werd als tiener begluurd en aangerand door haar atletiekcoach. “Hij was de toffe jongen van de club. Hij gaf training voor mijn discipline: de horden. Het begon zonder dat ik me bedreigd voelde: met een schouderklopje, een berichtje om te zeggen wat voor een lieveke ik wel was. Hij werd mijn vertrouwenspersoon binnen de club”, aldus Julie. “Na een tijdje vroeg hij me om hem te helpen wat spullen mee te nemen naar zijn auto. We moesten volgens hem ook nog wat over de training napraten in zijn auto. Eens ingestapt probeerde hij me te kussen. Ik wilde dat niet. Er waren momenten dat hij me aanraakte boven mijn kleren, onder mijn kleren. Ik maakte het hem duidelijk dat ik het niet wilde, maar toch deed hij voort.”

“Op een dag stond hij opeens in de kleedkamer. Ik vroeg hem om weg te gaan, hij antwoordde gewoon dat het niet erg was. Die eerste keer ging hij nog weg, maar niet veel later stond hij er opnieuw.”

Drie moedige vrouwen getuigen over seksueel misbruik door hun sportcoach: “Ik moest elke dag trainen, dus elke dag kwam die mens aan mij”
Foto: vrt
MEEST RECENT