Frans gerecht belooft alles te doen om zelfmoord van Salah Abdeslam te verhinderen

Foto: Nieuwsblad

Frans gerecht belooft alles te doen om zelfmoord van Salah Abdeslam te verhinderen

Print

De Franse minister van Justitie Nicole Belloubet heeft woensdag bevestigd dat er vrees bestaat voor een “zelfmoordpoging” van Salah Abdeslam. Hij is de enige overlevende jihadist achter de aanslagen 13 november 2015 in Parijs. Hij zit geïsoleerd opgesloten en wordt via camera’s voortdurend in het oog gehouden.

Salah Abdeslam is in beschuldiging gesteld en geldt als een essentiële schakel in de voorbereidingen en de uitvoering van de aanslagen die aan 130 mensen het leven hebben gekost en die honderden anderen hebben verwond. Sinds zijn arrestatie zwijgt hij.

In een interview aan het Franse LCI bevestigde de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet dat gevreesd wordt dat Abdeslam suïcidaal is. “We doen er alles aan (om een zelfmoordpoging) onmogelijk te maken”, zei ze. In zijn cel staat hij onder permanente camerabewaking.

“Onze obsessie is dat hij zijn proces kan bijwonen, dat willen we ten alle prijze vrijwaren”, klonk het nog. Ze voegde eraan toe dat er nog geen datum voor een proces in Frankrijk is vastgelegd.

Ook zei Belloubet dat Parijs de “omstandigheden inzake veiligheid aftoetst” opdat Abdeslam in Brussel het proces rond de schietpartij van 25 maart 2016 in Vorst kan bijwonen. Drie dagen daarna werd hij gearresteerd.

Tegen alle verwachtingen in wil hij verschijnen op dit proces. België heeft Frankrijk gevraagd hem daarvoor door te spelen. Een antwoord van het hof van beroep in Parijs op dit verzoek is nakend. Indien licht op groen, moeten de praktische schikkingen vastgelegd worden.

MEEST RECENT