Wegen en treinen in Catalonië geblokkeerd na stakingsoproep

Treinverkeer getroffen door stakingsoproep CSC. Foto: EPA-EFE

Wegen en treinen in Catalonië geblokkeerd na stakingsoproep

Print

Het verkeer in Catalonië verloopt woensdagochtend moeizaam als gevolg van de stakingsoproep van de separatistische intersyndicale CSC. Tal van wegen en snelwegen zijn geblokkeerd. Ook het treinverkeer is getroffen door de actie.

De hogesnelheidstrein uit Barcelona die om 12.26 uur in het Franse Lyon zou aankomen, moest naar zijn vertrekpunt terugkeren, zo maakte de nationale spoorwegmaatschappij Renfe bekend.

Op de autowegen zijn vooral de snelweg AP-7, langs de Spaanse Middellandse kust naar Andalusië, en de A-2 tussen Barcelona en Madrid getroffen. Op een vijftigtal plaatsen waren woensdagvoormiddag wegen en autowegen geblokkeerd, aldus de Catalaanse verkeersinstanties.

Wegen en treinen in Catalonië geblokkeerd na stakingsoproep
Ook autowegen worden geblokkeerd. Foto: EPA-EFE

Oproep tot algemene staking

Tot een algemene staking was opgeroepen door de separatistische intersyndicale CSC, om te protesteren tegen een decreet van de Spaanse regering die de vertrekformaliteiten voor Catalaanse bedrijven versoepelde. De actie krijgt de steun van twee invloedrijke separatistische verenigingen, de Nationale Catalaanse Assemblée en Omnium Cultural, en heeft ook een politiek karakter omdat deze bewegingen de vrijlating van de opgesloten leiders eisen. De twee belangrijkste Spaanse vakbonden, CCOO en UGT, steunen de actie niet.

In Barcelona lijkt de impact minder groot dan bij de algemene staking van 3 oktober, na het hardhandige politie-optreden bij het referendum. De metro werkt voor 85 procent. Winkels en cafés openden hun deuren, net als de belangrijkste voedingsmarkt van de regio.

MEEST RECENT