Charles Michel: “Er is een politieke crisis in Spanje, niet in België”

Foto: EPA-EFE

Charles Michel: “Er is een politieke crisis in Spanje, niet in België”

Print

“De politieke crisis is in Spanje, niet in België”. Dat verklaarde premier Charles Michel woensdagvoormiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens een actualiteitsdebat over de Catalaanse crisis.

Hij herhaalde zijn oproep tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen. De premier benadrukte ook dat het gerecht zijn werk moet doen inzake het Europese aanhoudingsmandaat tegen Carles Puigdemont en zijn regeringsleden. De Belgische regering moet zich hierover niet uitspreken.

Michel erkende dat de Catalaanse crisis in België reacties hebben uitgelokt, buiten en binnen de regering. Na de aankomst van de voormalige Catalaanse premier in België heeft de premier de regeringsleden discretie - “maar niet tot eeuwigheid” - gevraagd tot hij uitleg bekomen had over de reden van de komst van Carles Puigdemont naar België. Die uitleg heeft hij intussen gekregen. “De regering heeft sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges”.

Volgens de premier heeft de zaak een juridische weerslag, zowel in Spanje als in België. Maar het zal geen weerslag hebben op de Belgische regering, aldus Michel, die naar de scheiding der machten verwees.

De premier wees er nog op dat elke Europese burger in België asiel kan aanvragen. Het is niet de Belgische regering die zich hierover moet uitspreken, maar de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, die in volledige onafhankelijkheid beslist.

Vertrouwen

Michel sprak zijn vertrouwen uit in de Belgische diplomatie, die solide en efficiënt is. Hij voegde er nog aan toe dat er regelmatige contracten met de Spaanse en Europese autoriteiten zijn om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan.

Premier Michel benadrukte dat hij sinds de eerste dag opgeroepen heeft tot een politieke dialoog in Spanje. Enkel zo kan er een duurzame politieke oplossing komen, zei de premier, verwijzend naar “onze eigen interne ervaring”, onder meer in de communautaire dossiers waarin conform de eigen wetten en grondwet stappen vooruit gezet worden. Hij zei te hopen dat de verkiezingen van 21 december in Catalonië “een democratisch rendez-vous zullen zijn”.

MEEST RECENT