Mercedes roept wereldwijd 1 miljoen auto’s terug wegens brandgevaar, ook in ons land

Mercedes roept wereldwijd 1 miljoen auto’s terug wegens brandgevaar, ook in ons land

Print

De Duitse autobouwer Daimler roept wereldwijd, dus ook in België, in totaal 1 miljoen Mercedes-Benz wagens terug naar de garage omdat er een probleem is met de startstroombegrenzer. Die kan in uitzonderlijke gevallen oververhitten en brand veroorzaken.

Duizenden eigenaars van een Mercedes in ons land krijgen rond deze periode een brief in de bus dat ze zo snel mogelijk een afspraak moeten maken bij hun garage. “Het gaat om voertuigen van de klasse A, B, C, E en CLA, GLA en GLC gebouwd tussen februari 2014 en februari 2017. Voor alle duidelijkheid gaat het om een preventieve terugroepactie”, zegt Helen Vannuffelen van Daimler.

Er zouden, volgens internationale media, inmiddels wel al een 50-tal branden gerapporteerd zijn, maar daarbij vielen geen gewonden.

In Nederland worden zo’n 20.000 auto’s teruggeroepen. Hoe veel het er bij ons zijn, wil Daimler niet zeggen. Maar volgens cijfers van Febiac werden vorig jaar alleen al in ons land 33.586 nieuwe Mercedessen verkocht.

“Tijdens een productiecontrole is vastgesteld dat onder bepaalde omstandigheden de startstroombegrenzer overbelast kan worden en er oververhitting kan optreden. In het slechtste geval kunnen omliggende onderdelen ontsteken en kan er een brand ontstaan”, zo luidt het bij Daimler.

Om het probleem op te lossen wordt er voor alle zekerheid een zekering ingebouwd aan de startstroombegrenzer.

Niet eerste terugroepactie

Het is niet de eerste keer dit jaar dat het luxemerk auto’s terug naar de garage roept. Vorige maand nog met een probleem aan de airbag die onnodig geactiveerd kon worden.

Mercedes roept wereldwijd 1 miljoen auto’s terug wegens brandgevaar, ook in ons land

In juli kondigde autobouwer Daimler, die ervan verdacht wordtsjoemelsoftware in een deel van zijn wagens te hebben ingebouwd, aan dat het in Europa meer dan 3 miljoen dieselwagens terugroept van het merk Mercedes-Benz.

De grote terugroepactie die nu start, werd in maart al aangekondigd door Daimler in Duitsland. “Maar we moeten daar een vaste procedure in volgen. Vandaar dat er altijd enige tijd over gaat tussen de aankondiging en het moment dat onze klanten effectief een brief in de bus krijgen om een afspraak te maken met hun garage. De herstelling is uiteraard kosteloos en duurt ongeveer een uurtje”, zegt Helen Vannuffelen.

MEEST RECENT