© AFP

Puigdemont: “Europa is beter af met Catalanen die stembussen beschermden”

In Brussel is dinsdagmiddag een honderdtal burgemeesters uit de Spaanse regio Catalonië aangekomen om het optreden van de Spaanse regering, het gerecht en de politie aan te klagen. Ze betuigen zo hun steun aan de afgezette Catalaanse regering, waarvan premier Carles Puigdemont en vier ministers in Brussel verblijven. Puigdemont zelf kwam ’s avonds aan het woord tijdens een persconferentie. Hij bedankte de “vrienden van de Vlaamse partij N-VA”.

Puigdemont werd enthousiast ontvangen door zo’n tweehonderd burgemeesters uit Catalonië die voor de onafhankelijkheid van hun regio zijn. Die burgemeesters zijn vandaag naar Brussel afgezakt om te protesteren tegen de wijze waarop de Spaanse regering is opgetreden in Catalonië. Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië die op dit moment in Brussel, verblijft, sprak de burgemeesters toe.

In begin van zijn speech bedankte Puigdemont uitgebreid de delegatie van de N-VA politici die aanwezig zijn. Zij kregen een groot applaus van de zaal. Puigdemont bedankte daarop ook de aanwezige burgemeesters. “Jullie hebben altijd achter Catalonië gestaan. Vandaag staan jullie vooral achter onze regeringsleden die vastzitten en achter onze burgers.”

Puigdemont had het over “de Spaanse staatsgreep” tegen een parlement en een bevolkingsgroep. “Onze collega-ministers werden mishandeld door de Spaanse autoriteiten, en zij zullen zich moeten verantwoorden tegenover het internationale gerecht.”

“In de Catalaanse geschiedenis is de afwezigheid van vrijheid en een gebrek aan zelfbestuur altijd aanwezig geweest, net als staatsgrepen. Er zijn regeringen voor de onze geweest die ook gevangenschap hebben gekend en fascisme”, aldus Puigdemont. “Vandaag komt dat fascisme terug in betogingen die mee georganiseerd werden door de regeringspartij (de Partido Popular van premier Mariano Rajoy, red.).”

“Juncker, u bent fout”

“Wij houden van democratische uitdagingen, want elke keer als we daarvoor hebben gestaan, hebben we gewonnen, hebben jullie gewonnen”, verwees Puigdemont onder andere naar het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober, waarbij een ruime meerderheid van de opgekomen kiezers voor onafhankelijkheid koos. “Ik vraag aan alle regeringen, en vooral aan de Spaanse, om democratische omstandigheden te waarborgen bij de verkiezingen, zonder opgesloten regeringsleden en repressie van politie in de straten. En ik eis dat de resultaten gerespecteerd worden”, herhaalde Puigdemont zijn eis. “Ik eis van Spanje en Europa die belofte. Onze burgers hebben daar recht op.”

“Meneer Juncker, wil u een Europa waarbij regeringsleden in de gevangenis zitten? Als de Catalanen ervoor kiezen dit parlement en deze regering te blijven steunen, blijft u dan aan de kant van meneer Rajoy staan? En tot slot: als u ook maar enige twijfel heeft over wie Europa zal ondersteunen, bekijk dan de beelden van 1 oktober. Volgens mij zal Europa beter beschermd worden door al die mensen die de stembussen beschermd hebben dan door de politie die die mensen in elkaar heeft geslagen.”

“Dit hangt er boven ons hoofd”

Omstreeks 14 uur stapte een honderdtal burgemeesters van de in totaal 900 gemeenten in Catalonië van de bus in het hart van de Europese wijk. Ze zijn naar Brussel afgezakt om hun solidariteit te betuigen met de afgezette regering van Puigdemont, die wordt beschuldigd van onder meer rebellie en het uitroepen van de onafhankelijkheid. Acht gewezen ministers zitten al in een Spaanse cel.

“Zevenhonderd Catalaanse burgemeesters riskeren in de komende dagen en weken vervolgd te worden omdat ze voor de onafhankelijkheid zijn”, zegt Europees parlementslid Jordi Solé, die eveneens burgemeester is van de gemeente Caldes de Montbui. “We zijn naar Brussel gekomen om uit te leggen wat er ons boven het hoofd hangt. Nochtans heeft onze regering enkel het verzoek van de Catalaanse kiezers gevolgd. Wij hoopten met het referendum op een dialoog, in de plaats daarvan kregen we echter politiegeweld en vervolgingen”, aldus Solé.

© Fred Debrock

Grote ontgoocheling

De Catalaanse vertegenwoordiging hoopt dat Europa zich eindelijk ferm uitspreekt over de gebeurtenissen in Spanje. “Wij Catalanen hebben altijd in de Europese zaak geloofd en wij hebben ook onze rechten. Door wat nu gebeurt, voelen we ons echter in de steek gelaten. De uitspraken van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de Spaanse regering enkel de wet volgt, maken de ontgoocheling enkel nog groter. Maar het is niet nieuw dat de belangrijkste Europese instellingen altijd al aan de kant van Madrid hebben gestaan.”

Volgens Ramon Tremosa i Balcells, Europees parlementslid binnen de Alde-fractie, verzaakt de Europese Unie aan de twee belangrijkste basisprincipes. “Wij eisen van de Europese Unie dat ze haar eigen verdragen respecteert. Het optreden van de Spaanse regering en de vervolgingen door het gerecht gaan in tegen het recht op vrije meningsuiting en het recht op vergadering. Bovendien treedt de overheid ook het verbod op militair geweld tegen de eigen bevolking met voeten.”

Aan de andere kant van het Schumanplein, gescheiden door het rondpunt, verzamelden een dertigtal pro-Spaanse betogers. Ondanks wat heen-en-weergeroep, bleef alles rustig.