© red

BV’s doen oproep na racisme-rel Bazart: “Als het op een Halloweenfeestje al niet mag?”

Toen de jongens van Bazart vorige week hun Halloweenoutfits toonden, maakte dat een golf van verontwaardiging los. De ‘blackface’ van bassist Daan Schepers en de Chinese make-up en kostuums van zanger en gitarist Simon Nuytten en Olga Leyers waren volgens heel wat Twitteraars uitingen van racisme. Onder meer cabaretière Lies Lefever neemt het voor de jonge BV’s op: “Als het op een Halloweenfeestje al niet mag!”

nkdr

“Dit doet me denken aan de hele Zwarte Piet-discussie”, laat Lefever optekenen in Dag Allemaal. “Dat was ook al zo overdreven. En nu opnieuw. Dit heeft toch niets met racisme te maken! Als een onschuldige grap al die stempel krijgt, vrees ik dat veel mensen het échte racisme ook niet meer serieus gaan nemen.”

Ze gelooft ook geen moment dat de jongens van Bazart daadwerkelijk racistisch zijn. “Denkt nu wérkelijk iemand dat die jongens nu door de mand gevallen zijn en dat eindelijk duidelijk is geworden ‘hoe racistisch die wel zijn’? Ik mag hopen van niet!”

Ook Jelle De Beule vindt dat de verontwaardiging fel overdreven is. “Al wil ik er wel meteen bij zeggen dat ik het niet echt een geslaagde mop vind. Een Chinees die de ‘r’ niet kan uitspreken… Tja, dat is intussen wel al duizend keer gedaan. Maar bon, op je eigen feestje heb je het recht om flauwe moppen te brengen hé.”

Regisseur Jan Verheyen denkt bij de hele heisa terug aan een uitspraak van Urbanus nadat die kritiek kreeg omdat hij grapte over mensen met een handicap: “De gehandicapten in mijn zaal hebben even veel recht om uitgelachen en beledigd te worden als alle anderen.”

MEER OVER Dag Allemaal