Lidl beëindigt samenwerking met kippenbedrijf na schokkende beelden van zieke kippen

Winkelketen Lidl zet de samenwerking met het scharrelkippenbedrijf Pyfferoen in Wingene onmiddellijk stop. Dat laat Lidl weten nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden met zieke en gewonde kippen heeft verspreid. “De normen waaraan een scharrelei moet voldoen, zijn zeer duidelijk omschreven in het bestek. Als die met voeten worden getreden, is er geen samenwerking mogelijk”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Lidl werd door Animal Rights bij naam genoemd als een van de afnemers van eieren van Pyfferoen. Die worden onder het huismerk als scharreleieren aangeboden.

Lidl bevestigt dat het samenwerkt met Pyfferoen. “Maar”, zo preciseert woordvoerster Isabelle Colbrandt, “de reportage werd gedraaid in stallen waar geen eieren voor Lidl van afkomstig zijn.” Dat kan je afleiden uit de code op de eieren, die tot op het hok nauwkeurig is. “De beelden doen echter vermoeden dat er meer aan de hand is, waardoor we beslist hebben de samenwerking onmiddellijk te beëindigen.”

Lidl was in 2012 naar eigen zeggen de eerste Belgische retailer die verse kooieieren schrapte uit het assortiment. Sinds 2016 worden in huismerkproducten zoals mayonaise en andere koude sauzen alleen nog vrije-uitloopeieren verwerkt.

Animal Rights filmt zieke scharrelkippen, minister Weyts stuurt inspectieteam

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen gefilmd bij bvba Pyfferoen, een Vlaamse eierproducent. “Een aanslag op het welzijn en de gezondheid van de kippen”, reageert voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights. Bovendien willen ze met deze beelden ook een opmerkelijk bedrog blootleggen: de zogezegde scharrelkippen scharrelen niet.

De levensomstandigheden van de kippen in de scharrelstallen in het West-Vlaamse Wingene zien er verschrikkelijk uit. Er zouden tienduizenden kippen op elkaar gestapeld zijn in het bedrijf, zo schrijft Animal Rights aan de hand van beelden die ze op 24 augustus en 30 september konden maken. De scharrelvloer en de etages waarop de dieren rusten, voedsel tot zich nemen en eieren leggen zitten onder de uitwerpselen.

Kale plekken, pootaandoeningen en dode dieren

Vele kippen zien er enorm ongezond uit, met heel wat kale plekken op hun lichamen. “Dit is het gevolg van verenpikken, een gedragsstoornis die veelvuldig voorkomt in de eierindustrie”, klinkt het bij Animal Rights. “Uit stress pikken de dieren elkaars veren uit wat leidt tot kaalheid en huidwonden.”

Ook zouden er dieren zijn met verschillende pootaandoeningen. “De dieren manken bij het stappen, wat duidt op pijn en mogelijke breuken. Er zijn kippen te zien met uitpuilende cloaca’s van het intensieve eieren leggen, en een kip met legnood, wat een levensbedreigende situatie is voor dat dier.”

Volgens de dierenrechtenorganisatie zouden de dieren geen verzorging krijgen. “We zagen in de hokken dode dieren liggen tussen levende soortgenoten. Dieren die vastgeklemd geraken, sterven een langzame dood.”

“Bedrog met scharreleieren”

De eieren van die kippen zouden bovendien verkocht worden als “scharreleieren”, wat wil zeggen dat de dieren niet opgesloten zouden mogen zitten. “Uit een PV van de dienst Dierenwelzijn blijkt dat de kooien gesloten blijven”, zo klinkt het bij Animal Rights. “Dat komt neer op bedrog en misleiding van de consument.”

De eieren van de bvba worden gesorteerd in pakstations en van daaruit naar supermarkten doorgestuurd. Op elk ei staat een code die ook het erkenningsnummer van het legbedrijf weergeeft. De “verse scharreleieren” van deze specifieke kippenstal vonden ze terug bij Lidl, zo schrijft de dierenrechtenorganisatie.

Schokgolf van verontwaardiging

Na het zien van de beelden heeft supermarktketen Lidl de samenwerking met het West-Vlaams bedrijf onmiddellijk stopgezet. “Dit kan echt niet”, zegt Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is meteen in actie geschoten. Hij stuurde een inspectieteam naar het scharrelkippenbedrijf. Daarnaast roept hij de landbouwsector op om het voorbeeld te volgen. “Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan”, aldus Weyts, die het aantal werknemers bij Inspectie Dierenwelzijn heeft verdubbeld naar 22. “Want ook nu zal het betrokken bedrijf klanten verliezen en commercieel bloeden.”

De minister is het niet eens met de oproep van Animal Rights om geen eieren meer te eten. “Je kan perfect tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor dierenwelzijn kippen kweken en eieren produceren. Dat bewijzen talloze bedrijven in Vlaanderen elke dag”, besluit hij.

Cathérine Moerkerke ging met Animal Rights mee naar de kippen: “Ik eet sindsdien amper nog eieren”

© VTM

Na undercoveracties in de slachthuizen van Tielt en Izegem is Animal Rights nu ook binnengedrongen in een kippenbedrijf in West-Vlaanderen. Ook VTM-presentatrice Cathérine Moerkerke was erbij en zag zelf de schrijnende levensomstandigheden van duizenden kippen.

In de tweede aflevering van Cathérine dringt dierenrechtenorganisatie Animal Rights ’s nachts binnen in een kippenbedrijf om er beelden te maken. Cathérine Moerkerke zit in hun kielzog om vanop de eerste rij te zien hoe ze te werk gaan.

En dat nachtelijk avontuur heeft een diepe indruk nagelaten op haar: “Ik ben dol op eieren, maar sinds die avond in het kippenbedrijf heb ik er amper nog gegeten. De vorige beelden van Animal Rights hadden mij al gechoqueerd. Maar nu ik er zelf bij was, kwam het eens zo hard aan”, aldus Cathérine.

De volledige reportage van Cathérine wordt dinsdag om 21.35 uitgezonden bij VTM.

Nu in het nieuws