Sanne Cant bezorgt België tweede titel op EK veldrijden na spannende spurt

Sanne Cant juicht bij haar derde Europese titel. Foto: BELGA

Sanne Cant bezorgt België tweede titel op EK veldrijden na spannende spurt

Print

Sanne Cant heeft België een tweede Europese titel in het veldrijden bezorgd. In een spurt met Lucinda Brand toonde onze landgenote zich de snelste in Tabor. Na Eli Iserbyt bij de beloften is het voor België de tweede titel.

Lucinda Brand nam een blitzstart en trok meteen het hele pak op een lang lint. Achter de Nederlandse volgden onder anderen haar landgenotes Maud Kaptheijns en Annemarie Worst en de Italiaanse Eva Lechner. Sanne Cant had haar start ietwat gemist en volgde in de eerste ronde op de zesde plaats achter Ellen Van Loy. Cant zette in de tweede ronde meteen orde op zaken en nestelde zich in het wiel van Brand en Worst. Achter deze drie volgden Van Loy, Arzuffi en Lechner.

Versnelling Cant

Bij het ingaan van de derde ronde had Lechner in haar eentje de kloof naar voren weten te overbruggen terwijl Worst haar metgezellen noodgedwongen moest laten rijden. Wanneer ook Brand in de problemen kwam, versnelde Sanne Cant. Arzuffi moest alle zeilen bijzetten om het wiel te houden van de wereldkampioene. Brand bundelde haar krachten andermaal en vocht terug naar het wiel van Cant.

Sanne maakt het af in de sprint

Die twee zouden onderling uitmaken wie de titel zou pakken, want bij Arzuffi ging plots het licht uit. In de sprint met twee begon Cant van ver op kop en versmachtte ze zo Brand, die genoegen moest nemen met de dichtste ereplaats. Cant volgt als Europees kampioene Thalita de Jong op. De Nederlandse kwam in Tabor niet aan de start. Ellen Van Loy eindigde 7de.

Voor Cant is het haar eerste zege in vier weken tijd. Het is haar derde Europese titel, na winst in het Duitse Lorch in 2014 en het Nederlandse Huijbergen in 2015. In januari veroverde ze haar eerste wereldtitel in het Luxemburgse Bieles.

De wereldkampioene liet afgelopen woensdag verstek gaan voor de Koppenbergcross. Cant sukkelde met maag- en darmklachten, maar daar was op het EK niet veel van te merken.

Cant: “Doet extra veel deugd”

“Winnen is al een heel seizoen moeilijk”, aldus Sanne Cant. “Dan doet dit extra veel deugd. Ik heb mijn achterstand van de voorbije weken kunnen goedmaken.”

“Ik kreeg moraal doordat ik mijn snelheid voelde. Lucinda had de snelheid van op de weg, maar ik kon de laatste bocht sneller nemen en zij was haar snelheid kwijt.”

“Ik had niets te verliezen omdat ik hier geen topfavoriete was. De Nederlanders hadden de topfavoriete met Maud Kaptheijns. Ik ben zonder druk van start gegaan maar wilde me wel bewijzen.”

Lees ook: Protest van “onklopbare” Pidcock haalt niets uit: Iserbyt kroont zich tot Europees kampioen bij de beloften.

MEEST RECENT