© EPA-EFE

“Arrestaties Puigdemont en co. zullen komende uren plaatsvinden” Volg de personferentie hier LIVE

Volgens Spaanse kranten El Pais en El Mundo is de arrestatie van de afgezette Catalaanse voorman en zijn vier ministers nakend. Maar parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe spreekt dat tegen. Volgens hem worden de Europese aanhoudingsmandaten nog onderzocht. Volg hier om 14 uur de persconferentie.

edm

De Spaanse media waren er zondagvoormiddag zeker van. Binnen enkele uren zou het Brusselse gerecht Carles Puigdemont en zijn ministers laten oppakken. Het parket zou de Catalaanse leiders eerst willen laten oppakken en pas daarna een onderzoeksrechter aanstellen, schrijven El Pais en El Mundo.

El Pais citeert daarbij Gilles Dejemeppe van het parket van Brussel. Hij voegt eraan toe dat totdat het vijftal niet is gearresteerd, de rechtsmacht van de zaak niet kan worden vastgesteld en daarom nu nog geen rechter kan worden toegewezen.

Aan het persagentschap Belga ontkent het Brusselse parket echter de berichten in de Spaanse media. Het openbaar ministerie zou om 14.00 uur meer informatie geven. Het federaal parket heeft zaterdagmiddag de vijf Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd door Spanje overgemaakt aan het Brusselse parket.

Medewerking

“We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie naar aanleiding van het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje”, tweette Puigdemont zaterdagnamiddag, in het Nederlands.

Zodra de vijf betrokken personen zijn gevonden en voor de onderzoeksrechter gebracht, heeft die 24 uur de tijd om een beslissing te nemen. Hij kan beslissen om geen aanhoudingsbevel uit te schrijven, of dat wel te doen maar de personen eventueel voorwaardelijk vrij te laten.

Als de onderzoeksrechter een aanhoudingsbevel uitschrijft, komt het dossier bij de raadkamer, die binnen de twee weken moet beslissen of het Europese aanhoudingsbevel wordt uitgevoerd.

Het parket en de door het aanhoudingsbevel geviseerde personen kunnen in beroep gaan tegen de beslissing voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Die heeft opnieuw twee weken de tijd. Ook is daarna cassatieberoep nog mogelijk, waarbij een beslissing eveneens binnen de twee weken moet worden genomen.

.