Cavendish sluit rampseizoen af met zege in Japan, Van Avermaet reed bijna heel de koers in de aanval

Print

Na Chris Froome (2013), Marcel Kittel (2014) en Peter Sagan (2015 en 2016) heeft het criterium van Saitama een nieuwe grote naam op haar palmares. In een pelotonsprint was Mark Cavendish (Dimension Data) de snelste voor de Japanner Fumiyuki Beppu.

Na een race over 58,9 km op een locaal circuit toonde de Manx Missile zich in een sprint sneller dan de Japanners Fumiyuki Beppu en Yusuke Hatanaka. Julien Vermote (Quick Step Floors) werd achtste en eerste Belg.

Na zijn ritwinst in de Ronde van Abu Dhabi in februari is dit de tweede seizoenszege voor Cavendish. Vorige week bewees hij zijn goede vorm al met de tweede plaats in de Zesdaagse van Londen.

“Het is mijn eerste keer hier in Japan. Ik ben blij dat ik meteen de zege kan pakken. Het was geen gemakkelijke wedstrijd. De Japanse rijders waren zeer gemotiveerd en op de brug halverwege werd er een aantal keer stevig doorgetrokken. Toen Van Avermaet, Uran, Froome en Barguil op zeven ronden van het einde ontsnapten en snel dertig seconden voorsprong namen, leek de koers gereden. Maar ik kon rekenen op een sterke ploeg. Nathan Haas, Jaco Venter en Bernie Eisel brachten de boel samen. Ook mijn ex-ploeg Quick Step Floors stak meer dan een handje toe. Ik ben hun dankbaar”, aldus Cavendish die binnen zeven dagen met Dimension Data op trainingskamp vertrekt naar Zuid-Afrika. Ook Serge Pauwels en nieuwkomer Julien Vermote zullen er van de partij zijn.

Van Avermaet: “Langs de kant van de weg stonden duizenden mensen”

Voor Greg Van Avermaet zit het seizoen er nu ook eindelijk op. Onze landgenoot reed bijna een hele koers in de aanval. Eerst solo, dan met Uran, en in het slot ook nog met Froome en Barguil. “Het is ook mijn eerste keer in Japan. Een leuke ervaring. Langs de kant van de weg stonden duizenden mensen, vaak vier of vijf rijen dik. Ik ben blij om te zien dat het wielrennen hier echt leeft. De aanmoedigingen waren super”, aldus Van Avermaet, die onderweg enkele tussensprinten voor zijn rekening nam.

Morgen vliegt hij terug naar België. Binnen exact een week hervat hij de trainingen. Maar eerst zal hij dinsdag aanwezig zijn in het Kursaal van Oostende waar hij kans maakt om voor de zesde keer de Flandrien van Het Nieuwsblad te winnen.

LEES OOK: Achter de schermen in Tokio en Shanghai: wielrennen leeft duidelijk in Japan, ze kennen zelfs de Kapelmuur (!)

 

MEEST RECENT