Turkse krant: “Peter Terryn organiseerde aanvallen op Turken in Brederodestraat”

Foto: rr

Turkse krant: “Peter Terryn organiseerde aanvallen op Turken in Brederodestraat”

Print

De Turkse krant Takvim schrijft dat de Antwerpse activist Peter Terryn de gevechten in de Brederodestraat zelf heeft georganiseerd.

Peter Terryn kwam vorige week in het nieuws naar aanleiding van de gevechten tussen Koerden en Turken in de Brederodestraat in Antwerpen. De gevechten braken uit nadat een bus waarop Koerden zaten, moest omrijden en daardoor in de Brederodestraat terechtkwam. “Die bus was een rondrijdende bibliotheek, met boeken die pleiten voor meer autonomie in de stad Rojava in Noord-Syrië, een vreedzaam samenleven van Koerden met andere volkeren en de gelijkheid tussen man en vrouw”, zegt Peter Terryn. “Ik ben lid van een comité dat de Koerdische beweging in Rojava steunt.”

Maar de Turkse krant Takvim schrijft dat Terryn een veel grotere rol speelt. Volgens de tabloid werkt Terryn voor de Belgische veiligheidsdiensten. Hij zou volgens de krant ook zelf achter het stuur van de bus hebben gezeten en de aanvallen op Turken in Antwerpen hebben georganiseerd.

Turkse krant: “Peter Terryn organiseerde aanvallen op Turken in Brederodestraat”

“Het gros van het artikel is onzin”, zegt Terryn. “Ik zat niet op de bus en heb ze niet naar de Brederodestraat gestuurd. Ik ben ook geen spion en werk niet voor de Belgische Staatsveiligheid.”

“De auteur van het artikel beweert dat hij naar België is afgereisd om onderzoek naar mij te doen. Veel waarschijnlijker is dat hij werd gebriefd door Turkse Belgen die nauw aanleunen bij de AK-partij van de Turkse president Erdogan, onder meer door Taner Izik. Ik heb bij de politie een klacht tegen Izik ingediend. Er verschenen eerder al gelijkaardige berichten op de Facebookpagina’s van Taner Izik, en op de website van de AK-partij België, waar hij voor schrijft. Daar werd zelfs beweerd dat ik voor de CIA zou werken.”

MEEST RECENT