© EPA

Internationaal ruimtestation verschuift zijn baan rond de Aarde met 700 meter

Op de verjaardag van het internationaal ruimtestation ISS werd de baan rond de Aarde zoals gepland met 700 meter verschoven naar 404,6 kilometer hoogte. Dat deelde de centrale vluchtleiding bij Moskou donderdag mee. Voor het manoeuvre werden de motoren van de momenteel aan de ISS aangedokte ruimtecargo Progress MS-06 gedurende 206 seconden ontstoken. De geplande correctie van de baan moet het aandokken van een bemande capsule en de aankomst van een ruimteschip in december voorbereiden.

Exact 17 jaar geleden, op 2 november 2000, was de eerste bemanning voor een langdurige bezetting aan het ISS gearriveerd. De Russische kosmonauten Sergej Krikaljov en de Joeri Gidsenko en de Amerikaanse astronaut William Shepherd bereikten het ruimtestation toen na een driedaagse vlucht met een Sojoez-capsule. Ze keerden op 21 maart 2001 naar de Aarde terug. Tijdens hun verblijf van viereneenhalve maand verrichten de ISS-pioniers belangrijke technisch werk om de bedrijvigheden in het station te kunnen beginnen.

Vandaag is al de 53ste bemanning aan de slag in het vliegende lab. De meeste driekoppige teams blijven in de regel ruim zes maanden in de ruimte en verrichten fundamenteel onderzoek in gewichtloosheid. In tegenstelling tot de politieke crisis tussen Rusland en het Westen verloopt de samenwerking met de ruimtevaartinstanties in het heelal perfect. Naast de VS en Rusland werken ook de ruimtevaartoverheden van Canada en Japan en het Europees Ruimtevaartagentschap Esa aan het ISS mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER