“Wanneer vrouwen gescheurde jeans dragen, dan is het onze nationale plicht om hen te verkrachten”

Print

Tijdens een nationaal debat op de Egyptische televisie heeft advocaat Nabih al-Wahsh enkele controversiële commentaren gegeven, die voor een schokgolf van verontwaardiging zorgen bij het internationale publiek. Volgens de hooggeplaatste man is het “een nationale plicht om meisjes en vrouwen die onthullende kleding dragen”, seksueel te intimideren en te verkrachten”.

Al-Wahsh deed de uitspraak eerder deze maand tijdens een discussie over een wet die tegen prostitutie vecht in Egypte. “Vind jij het acceptabel dat een vrouw in kleding rondloopt waarbij je een stuk van haar bil ziet?” had hij gevraagd tijdens het debat, zo schrijft Al Arabiya. “Als een meisje er zo bijloopt, dan is haar lastigvallen een patriottische plicht en haar verkrachten een nationale plicht.”

De Egyptische Nationale Vrouwenraad reageerde furieus. Zij hebben nu een klacht ingediend tegen de man en tegen de televisiezender AlAssema TV omdat ze hem een platform gaven. De organisatie veroordeelt zijn “verachtelijke uitspraken die verkrachting en seksuele intimidatie aanmoedigen”. De controversiële commentaren van de man zouden ook in strijd zijn met de Egyptische grondwet, waardoor de advocaat mogelijk een straf boven het hoofd hangt. Dat een man die de mensenrechten zou moeten verdedigen zulke meningen deelt, is volgens de Vrouwenraad enorm zorgwekkend.

De advocaat probeert nu zijn woorden terug te trekken, nu zijn sociale media overspoeld worden met kwade reacties van tegenstanders. “Ik bedoelde eigenlijk gewoon dat er striktere straffen moeten komen ten opzichte van aanranding, enzovoort. Maar meisjes moeten zichzelf ook respecteren en hun moraal beschermen is belangrijker dan het versterken van onze grenzen”, aldus Al-Wahsh volgens Al Arabiya.

MEEST RECENT