© Facebook

“Totale ontnuchtering”: eigenaars treffen 13 Roma aan in huis na weekendje weg

“Na een prachtig weekendje in Oostende voor de verjaardag van mijn madam volgt de totale ontnuchtering.” Dat schreef de 59-jarige Erik A. uit Gent deze week op Facebook nadat hij vastgesteld had dat hun huurwoning gekraakt was door een groep Roma. Een dag later moest zijn vrouw geopereerd worden. “Ze moest het normaal rustig aan doen. Goed gelukt!”, klinkt het ironisch.

“Het was eigenlijk de ideale voorbereiding op haar operatie. Een leuk weekendje aan zee: rust, eten en plezier maken”, zegt Erik A. in Het Laatste Nieuws. “Om daarna richting huis te gaan en een goede nachtrust te hebben voor de chirurgische ingreep aan haar elleboog de dag nadien.”

Toen het Gentse koppel arriveerde aan de huurwoning van Linda op het Stapelplein in Gent, kwamen ze echter voor een onaangename verrassing te staan. De deur was geforceerd en stond op een kier. Toen Erik en Linda naar binnen keken, zagen ze dertien Roma. “Ja ja, het is ook bij ons gebeurd”, aldus Erik op Facebook. “Krakers hebben bij ons ingebroken.”

Erik en Linda zijn vier uur - van 22 tot 2 uur ’s nachts - voor hun woning blijven staan. Ze hebben de politie gebeld, maar die kon ook niets doen. Op het moment dat ze onder politiebegeleiding naar binnen mochten om wat kostbare zaken op te halen, was de muziekinstallatie al verdwenen. “En niemand wist van iets, of wat dacht u? Wie weet wat er nog zal verdwijnen? En hoelang blijft dit nog duren? Niemand kan ons daarop antwoorden.”

De krakers hebben een schuifslot geïnstalleerd op de deur, zodat zij van binnen naar buiten kunnen, maar niemand zomaar binnen kan. “Niemand kan ze raken. Dat is toch ongelofelijk? De rekening voor gas, elektriciteit en water… Dat weten we wel al, die is voor ons.”

Derde keer

Karin V., de eigenaar van de woning, wordt nu al voor de derde keer geconfronteerd met krakers. “De eerste keer was in 2014, bij een pand enkele huizen verder”, zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Het hele huis werd leeggehaald: de deuren waren weg, er blijf werkelijk niets over. Hun vuil, slachtafval en hun toiletbezoeken deden ze in de tuin. Het huis was nadien onbewoonbaar. We hebben erna de voordeur toe gelast, maar dat hielp ook niet: twee jaar later was het weer dezelfde miserie. We staan met onze rug tegen de muur.”

Op 5 oktober werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat kraken strafbaar maakt. “Maar nu is het nog wachten tot de wet gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad. Want pas vanaf dan is die ook effectief van kracht”, luidt het op het kabinet van Gents burgemeester Daniël Termont.

Nu in het nieuws