VIDEO. Chaos in Venlo na nieuwe dodelijke schietpartij: menigte valt politie aan

Print

Video: De Limburger

Het Nederlands Limburgse Blerick, een deel van grensgemeente Venlo, is in rep en roer na een dodelijk schietincident van woensdagmiddag, waarbij een 22-jarige om het leven is gekomen. Buurtbewoners vrezen voor hun veiligheid en die van hun kinderen. In een protestmars naar het gemeentehuis gaven ze woensdagavond uiting aan hun gevoelens. Maar die liep uit te hand, en uiteindelijk werden ook agenten aangevallen.

Het is omstreeks 13.30 uur als een man op de Nieuwborgstraat van dichtbij met meerdere schoten om het leven wordt gebracht. De daders komen over straat aanlopen en vuren meerdere keren. Daarna slaan ze te voet op de vlucht.

De hulpdiensten schalen direct op: de politie brengt een klein leger aan agenten op de been en ook de marechaussee wordt ingezet bij de klopjacht op de daders. Niet veel later komt het bericht dat het slachtoffer van de schietpartij ter plekke is overleden. Ook de identiteit van de man laat niet lang op zich wachten: al snel wordt duidelijk dat het gaat om de 22-jarige Ömer Köksal.

Mobiele eenheid

De gemoederen lopen vervolgens hoog op in de buurt. Als het bericht wordt verspreid dat de daders van de schietpartij zich mogelijk ophouden in een flatgebouw aan de Meidoornstraat, komt er een grote groep mensen op de been. Ze eisen dat de mannen naar buiten worden gehaald. De Mobiele Eenheid moet eraan te pas komen om de situatie in bedwang te houden. De daders zijn ondertussen nog steeds niet gevonden. Agenten, compleet met kogelvrij vest en bivakmuts, rijden met hoge snelheden door de buurt, op zoek naar de daders.

(lees verder onder de video)

Elders in Blerick is ondertussen één verdachte opgepakt in verband met de schietpartij. Wat de rol van de 21-jarige man uit Tegelen precies is geweest, wordt niet duidelijk. In de flat aan de Meidoornstraat worden geen verdachten gevonden.

Drugs

Het is niet voor het eerst dat Blerick wordt opgeschrikt door ernstig vuurwapengeweld. De schietpartij in de Nieuwborgstraat van woensdagmiddag is al de vierde in acht maanden tijd.

Op 11 april wordt in de Van Bornestraat vanuit een rijdende auto het vuur geopend op een geparkeerde wagen. De man in de auto blijft ongedeerd. Op 21 augustus is het opnieuw raak: de 44-jarige Kemal Zengin wordt voor de deur van zijn woning aan de Klingerbergsingel geliquideerd. En op 20 oktober gaat het weer mis: bij een schietpartij in een woning boven de keukenzaak op de hoek van de Antoniuslaan en de Sint Willebrordstraat raken twee mannen gewond. Een 50-jarige Venlonaar zit daar voor vast, een 43-jarige Venlonaar ligt nog in het ziekenhuis. De eerste drie schietpartijen van dit jaar waren volgens burgemeester Antoin Scholten telkens drugsgerelateerd.

Terug naar woensdag, begin van de avond. Een groep buurtbewoners is het geweld in Blerick meer dan zat en loopt in een protestmars naar het gemeentehuis van Venlo. “Ik heb een gezin. Ik vrees voor de veiligheid van mijn kinderen”, motiveert initiatiefnemer Hakim Karim de tocht. Burgemeester Scholten toont begrip voor de angst en de woede van de buurtbewoners. Hij zegt toe dat er de komende tijd extra politie wordt ingezet in Blerick.

Video: De Limburger

MEEST RECENT