Statistieken voorspellen: “België pakt twee medailles op Winterspelen”

Seppe Smits (links) en Bart Swings (rechts) Foto: rr

Statistieken voorspellen: “België pakt twee medailles op Winterspelen”

Print

België mag tijdens de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang rekenen op twee medailles: bros voor snowboarder Seppe Smits en snelschaatser Bart Swings. Dat voorspelt althans het sportstatistiekenbureau Gracenote op basis van wereldwijd geleverde prestaties.

Gracenote pakt op zijn website uit met een virtuele medailletabel voor de Spelen, die over honderd dagen beginnen. België bekleedt daarin de negentiende plaats.

Seppe Smits werd in maart in het Spaanse Sierra Nevada voor de tweede keer wereldkampioen in de slopestyle, een olympische discipline. Volgens Gracenote kan de 26-jarige snowboarder voor de tweede gouden medaille ooit van België op de Winterspelen zorgen. Kunstschaatsers Micheline Lanooy en Pierre Baugniet werden in 1948 olympisch kampioen in Sankt-Moritz.

“Bart Swings is ook een waarschijnlijke medaillewinnaar”, klinkt het. Met een bronzen plak zou de 26-jarige snelschaatser in de voetsporen van ‘schaatsbelg’ Bart Veldkamp treden. Die werd in 1998 in Nagano derde op de 5.000 meter.

Het klassement van Gracenote wordt aangevoerd door Duitsland met 35 medailles (14x goud, 12x zilver, 9x brons). Daarvan zou biatlete Laura Dahlmeier er zes voor haar rekening nemen (5x goud, 1x zilver). Dan volgen Noorwegen (32 medailles) en de Verenigde Staten (29 medailles). Nederland (19 medailles, waarbij 6 gouden) staat zesde. De Winterspelen vinden plaats van 9 tot 25 februari.

Meer sportnieuws