Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan

Print

Bij een terreuraanslag in New York zijn dinsdagnamiddag (plaatselijke tijd) acht doden en elf gewonden gevallen nadat een bestuurder van een pick-uptruck inreed op meerdere voetgangers en fietsers. Onder de slachtoffers ook een Belgische, zo meldt minister Didier Reynders. Het gaat om een vrouw uit Roeselare die op citytrip was met haar zus en haar moeder. De verdachte werd neergeschoten en ingerekend.

KENT U IEMAND DIE DE AANSLAG VAN DICHTBIJ HEEFT MEEGEMAAKT? LAAT HET ONS WETEN VIA HIER@REAGEREN.BE!

Vergeet zeker uw contactgegevens niet na te laten. 

Het incident deed zich voor aan West Side Highway en Chambers Street in Lower Manhattan. Sayfullo Saipov, een 29-jarige man uit Tampa (Florida), reed dinsdag rond met een gehuurde witte pick-uptruck van doe-het-zelfketen Home Depot toen hij rond 15.15 uur (plaatselijke tijd) plots van de weg afweek en inreed op meerdere voetgangers en fietsers. Het voertuig kwam tot stilstand door tegen een schoolbus te knallen.

Lone wolf

Saipov verliet vervolgens de wagen en zwaaide met nepwapens, aldus de NYPD. Volgens ooggetuigen zou hij daarbij meermaals “allahu akbar” geschreeuwd hebben. De verdachte werd kort na de feiten door de politie in de buik geschoten, in de boeien geslagen en naar een niet nader vermeld ziekenhuis gebracht.

De ontmijningsdienst kwam ter plaatse om te onderzoeken of er explosieven liggen in de wagen. Er wordt voorlopig niet gezocht naar andere verdachten. Volgens de politie gaat het om een daad van een ‘lone wolf’

Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan
Foto: AP

Daad van terreur

Bij de aanrijding vielen acht dodelijke slachtoffers en elf gewonden, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Onder de dodelijke slachtoffers ook een Belgische, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter. “We hebben helaas een landgenote verloren in #Manhattan. Onze gedachten zijn bij haar familie en haar vrienden.”

Het gaat om een vrouw uit de omgeving van Roeselare die in New York op citytrip was met haar zus en haar moeder, aldus Reynders. “De Belgische consul-generaal is momenteel bij haar familie. We stellen alles in het werk om hen bij te staan.”

Geen van de gewonden zou in levensgevaar verkeren. Net als de FBI sprak de burgemeester over een daad van terreur. “Onze gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Ik weet dat het Halloween is, maar ik wil alle New Yorkers vragen om vanavond en de komende dagen waakzaam te zijn. Als je iets verdachts ziet, meldt het dan. De komende dagen zullen er extra agenten ingezet worden.”

Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan
Foto: AP

“Symbool van vrijheid”

“Onze stad is getroffen door de acties van een individu die pijn en dood wilde veroorzaken”, verklaarde gouverneur Andrew Cuomo. “Terreur was zijn doel. New York is een internationaal symbool van vrijheid, van democratie. Dat maakt van ons een doelwit voor hen die tegen die concepten zijn. We hebben de pijn eerder gevoeld, we voelen de pijn vandaag, maar we zullen hier sterker uitkomen. We gaan ons leven niet veranderen, want dan winnen ze. Wij gaan ons niet aanpassen.”

De gouverneur benadrukte tijdens de persconferentie nogmaals dat de grotere politiemacht “uit voorzorg” was en dat er op dit moment geen enkele reden is om te geloven dat er nog altijd terreurdreiging is. “Het onderzoek loopt, gerechtigheid zal geschiede”, luidde het nog.

Ooggetuigen

Ondertussen lopen er ook heel wat verslagen van ooggetuigen en videobeelden van kort na het incident binnen. Heel wat beelden tonen een zwaar toegetakelde pick-up en kapotte fietsen. “Jezus! Een wagen heeft net twee mensen omver gereden en is dan tegen een schoolbus gecrasht”, meldt een ooggetuige op Twitter. “Ik zie twee dode lichamen en meerdere vernielde fietsen op de baan.”

Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan
Foto: REUTERS

“Dachten dat het Halloweengrap was”

Volgens een andere getuige stapte de bestuurder na de crash uit zijn truck, met twee wapens in de hand. “We dachten dat het een Halloweengrap was, maar toen begon hij plots over de weg te lopen en hoorden we meerdere geweerschoten. Iedereen begon plots in paniek weg te rennen. Een man, met een groene T-shirt, zat de verdachte achterna.”

“Nieuwe aanval van gestoorde geest”

President Donald Trump werd al op de hoogte gesteld van het incident. Hij plaatste al een korte reactie op Twitter. “Het lijkt erop dat New York opnieuw getroffen is door de aanval van een zieke, gestoorde geest”, schreef Trump onder meer. “De ordediensten volgen dit nauwgezet op. Dit mag niet gebeuren in de Verenigde Staten van Amerika!”

Officiële communicatie via de persdienst van het Witte Huis kwam er nog niet. Amerikaanse media melden wel nog dat Trump en zijn stafchef John Kelly gebrieft zijn en continu op de hoogte worden gehouden over de feiten.

Premier Michel betuigt medeleven

Premier Charles Michel heeft dinsdagavond zijn medeleven betuigd na de vermoedelijke aanslag in Manhattan, New York. “Onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en hun families van de aanslag in #Manhattan. We staan schouder aan schouder met de burgers van de VS #NewYork”, zo stuurde hij uit via Twitter.

Las Vegas

Het dodelijke incident komt slechts enkele weken na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden en meer dan 500 gewonden vielen. Dader Stephen Paddock vuurde toen minutenlang vanuit een hotelkamer in een massa festivalgangers.

Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan
Foto: AP
Belgisch slachtoffer bij aanslag in Manhattan
Foto: AFP
MEEST RECENT