Premier krijgt het Spaans benauwd: verboden te praten met Puigdemont

Foto: Anadolu Agency

Premier krijgt het Spaans benauwd: verboden te praten met Puigdemont

Print

Carles Puigdemont is in België. En dat zet de hele Wetstraat op stelten. Tussen de kabinetten werd gisteren een hele dag druk overlegd, terwijl er zo goed als niemand bereikbaar was voor commentaar. Premier Charles Michel (MR) probeert een diplomatieke ramp te vermijden en heeft daarvoor één eis: geen N-VA-minister mag in de buurt van Puigdemont opduiken.

Charles Michel zit in een lastig parket. Carles Puigdemont, net afgezet als minister-president van Catalonië, reed gisteren met enkele getrouwen vanuit Girona stiekem naar ­Marseille en vloog van daar richting Brussel. Dat wereldnieuws zet de premier tussen twee vuren.

Aan de ene kant zitten Madrid en de EU. Zij zijn niet te spreken over de onafhankelijkheidsverklaring van de Catalanen. Puigdemont riskeert in Spanje dertig jaar cel voor rebellie. Kiest Michel de kant van de Catalanen, dan wordt België een Europese paria. Aan de andere kant zit coalitiepartner N-VA, met haar sympathie voor de separatisten. Spreekt Michel zich al te straf uit tegen Puigdemont, dan kan hem dat zijn regering kosten.

De premier deed dan ook het enige wat hij kon doen: zwijgen en hopen dat zijn regeringspartijen hetzelfde doen. Zijn regering legde hij op in geen geval contact op te nemen met de Catalaanse politicus of zijn gevolg. De hele dag overlegde zijn kabinet met de kabinetten van N-VA-excellenties Jan Jambon en Theo Francken.

Niet op uitnodiging van N-VA

Dat de halve wereld denkt dat Puigdemont op invitatie van N-VA in ons land is, maakt de zaak er niet makkelijker op. Daar zitten de uitspraken van Francken dit weekend over mogelijk asiel voor de Catalanen voor veel tussen. Michel floot hem daar ook formeel voor terug. En in de late namiddag liet N-VA ook formeel weten dat “Puigdemont zeker en vast niet op uitnodiging van N-VA in Brussel is”.

De oppositie neemt daarmee geen genoegen en wil Michel nog tijdens de herfstvakantie naar het parlement sommeren. “Ons land had een geloofwaardige en kordate positie in de Spaans-Catalaanse kwestie”, zei Groen-kopstuk Kristof Calvo. “Als N-VA daadwerkelijk achter de rug initiatieven neemt in dit gevoelige dossier, dan is dat een groot probleem.” Ook sp.a vraagt uitleg, maar dan van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Binnen de meerderheid heerst trouwens ook ongenoegen over de Catalaanse profileringsdrang van N-VA. Vice-premier Kris Peeters noemde Franckens demarche eerder al “niet wijs” en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten mengde zich op Twitter: “Laten we buitenlandse conflicten houden waar het moet: in het buitenland.”

Zeker is wel dat Puigdemont in Brussel is. Of hij politiek asiel wil, dat kon zijn advocaat Paul Bekaert gisteren niet zeggen. “Dat hangt af van de houding van Madrid.” Puigdemont zou op een aanhoudingsbevel vanuit Madrid wachten om in ons land politiek asiel aan te vragen. De vraag is of Michel dat kan oplossen door te blijven zwijgen.

Nu in het nieuws