Website Business of Fashion rangschikt Modeacademie net na New York en Londen

Antwerpse modeopleiding in top drie van de wereld

Print
Antwerpen -

Voor het derde jaar al rangschikt de invloedrijke Britse site Business of Fashion de beste modeopleidingen ter wereld. De bacheloropleiding van de afdeling mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen stijgt dit jaar naar de derde plaats.

De bacheloropleiding komt dit jaar op de derde plaats in de rangschikking van Business of Fashion, de masteropleiding staat op de vierde plaats. Voor bachelors en masters zijn twee verschillende lijsten opgemaakt.

“De ranking is meer dan een populariteitswedstrijd”, weet Stefan Vanthuyne, communicatieverantwoordelijke bij de Academie. “Business of Fashion is een groot instituut en vooral de strikte methodologie die het hanteert om de lijsten samen te stellen, maakt dat het resultaat van groot belang is. Er wordt gekeken naar de inhoud van de opleiding en naar de invloed op de industrie. Studenten en alumni worden bevraagd en de school moet een enquête invullen. Dit jaar werden wereldwijd 73 opleidingen gequoteerd. Dat zijn er dertig meer dan vorig jaar. Dat we met de opleiding weer hoog scoren, betekent dat we nog steeds tot de meest invloedrijke spelers ter wereld behoren.”

De Antwerpse Zes

Volgens Vanthuyne spelen de Antwerpse Zes, die eind jaren 70 aan de modeafdeling studeerden, nog steeds een grote rol in het aanzien van de Academie. “Zij hebben alles in gang gezet, maar sindsdien heeft de school ook een enorme evolutie gemaakt. Sinds Walter Van Beirendonck, een van de Antwerpse Zes, aan het hoofd staat van de opleiding groeit de creatieve reputatie. 84% van onze studenten komt uit het buitenland.”

Volgens Van Beirendonck kijkt de modeafdeling meer dan ooit naar buiten. “De uitdaging is de opleiding alive and kicking houden, zodat modestudenten van over de hele wereld het de moeite vinden om naar het kleine Antwerpen af te zakken. De laatste jaren proberen we ook steeds vaker creatieve mensen van buitenaf aan te trekken voor projecten en workshops. Zowel de school als de studenten varen daar bij”, aldus hoofd van de modeopleiding Walter Van Beirendonck.

WAT TE DOEN IN ANTWERPEN