Samenscholingsverbod Brederodewijk uitgebreid tot een maand, maatregel ook van kracht in Carnotstraat

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft het plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week uitgebreid tot een maand in de Brederodewijk. Ook in de Gemeentestraat en Carnotstraat in het noorden van de stad geldt een samenscholingsverbod. Elf inrichtingen in de Brederodestraat krijgen ook een sluitingsuur opgelegd gedurende één week. Het samenscholingsverbod geldt vanaf drie personen of meer die aanleiding kunnen geven tot het verstoren van de orde.

dvd, doro

In de omgeving van de Brederodestraat, waar vrijdag al een grote vechtpartij uitbrak, kwamen zondagavond opnieuw een honderdtal relschoppers op straat. Daarbij werd onder meer met brandbommen gegooid.

De Wever (N-VA) kondigde daarop een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week af in de Brederodewijk. Dat samenscholingsverbod werd zondagnacht al meteen geschonden, enkele personen werden aangehouden.

LEES OOK. Politie neemt tientallen stokken en metalen staven in beslag na rellen Brederodestraat

“Ik wil aandacht vragen voor de meest primaire waarde van onze stadsgemeenschap: het vreedzaam samenleven met respect voor elkaar. Zij die deze waarde de voorbije dagen geschonden hebben, moeten daar de gevolgen van dragen. De schade, toegebracht aan personen, handelszaken en private eigendommen, zal op de daders verhaald worden. Ik vertrouw daarvoor op het onderzoek”, laat De Wever maandagavond weten.

Op basis van het feitenverslag en na overleg met de politie legt De Wever een aantal “bijzondere maatregelen op om de orde te bewaren en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen”.

Samenscholingsverbod

De burgemeester kondigt een samenscholingsverbod af voor de periode van één maand tot de volgende gemeenteraad van 27 november in de Brederodewijk (het gebied begrensd door en met inbegrip van de Amerikalei - Anselmostraat - Lange Lozanastraat - Jan van Rijswijcklaan – Desguinlei – Brusselstraat - Bolivarplaats) en in de Gemeentestraat en Carnotstraat (waar een sociaal centrum van de Koer­dische gemeenschap gelegen is, red.).

“Ik heb mijn diensten gevraagd om de procedure op te starten om elf inrichtingen in de Brederodestraat, die door de lokale politie geïdentificeerd werden als plaatsen van waaruit de relschoppers opereerden, een sluitingsuur op te leggen vanaf 19u30 gedurende één week”, zegt De Wever. “Deze maatregel zal zo snel mogelijk van kracht gaan. Onze wijkpolitie, die zichtbaar en aanspreekbaar aanwezig is, zal hierop toezien.”

Dialoog

“Ik wens te benadrukken dat ik vanuit verschillende Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse verenigingen het aanbod heb gekregen om hen te ontmoeten. Ik merk ook dat vertegenwoordigers uit beide gemeenschappen de feiten uitdrukkelijk veroordelen. Op korte termijn zal ik enkele mensen rond de tafel brengen om te luisteren naar hun voorstellen om deze afschuwelijke taferelen in de toekomst uit te sluiten.”

“Het mag duidelijk zijn dat dit soort geïmporteerde buitenlandse conflicten geen enkele plaats heeft in een stad met 175 herkomstnationaliteiten. Ik zal nooit toelaten dat Antwerpse wijken een platform zijn voor politiek geweld”, besluit De Wever.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio