Bart De Wever kondigt samenscholingsverbod af in Brederodewijk

Print
Antwerpen 2018 -

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zondagavond een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week afgekondigd in de Brederodewijk “om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen”. Dat samenscholingsverbod werd zondagnacht al meteen geschonden, enkele personen werden aangehouden.

In de omgeving van de Brederodestraat, waar vrijdag al een grote vechtpartij uitbrak, kwamen zondagavond opnieuw een honderdtal relschoppers op straat. Daarbij werd onder meer met brandbommen gegooid.

“Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen”, zegt De Wever. “Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.”

Aangezien het bij de rellen niet om een “marginale minderheid” gaat, zal de burgemeester ook de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen “zo snel mogelijk” aanspreken. “Ik zal met hen bekijken hoe zij kunnen bijdragen om aan deze spanningen een einde te stellen.”

Tot slot spreekt De Wever ook zijn steun ook voor de Antwerpse politie. “Ik wil benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen.”

Samenscholingsverbod meteen geschonden

Aanleiding van het samenscholingsverbod waren de incidenten van vrijdagavond en zondagavond. Zondagnacht werd het pas afgekondigde al meteen door verschillende groepjes geschonden, meldt de politie. Een aantal personen werden bestuurlijk aangehouden. In totaal zijn bij de schermutselingen van zondagavond- en nacht veertig personen bestuurlijk aangehouden, en twee gerechtelijk. Die laatste twee werden opgesloten omwille van illegale wapendracht.

 

LEES OOK. Honderdtal personen valt politie aan in Brederodestraat

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio