98-jarige neemt haar intrek in tehuis om voor haar zoon Tom (80) te zorgen: “Nooit te oud om mama te zijn”

Print

“Moeder ben je voor het leven.” Onder dat motto heeft de 98-jarige Ada Keating besloten om dan toch in een bejaardentehuis in het Britse Liverpool te gaan wonen. Niet voor zichzelf, maar om voor haar zoon Tom te zorgen. De twee waren altijd al onafscheidelijk en nu kunnen ze eindelijk terug continu met elkaar te babbelen en te knuffelen, zoals Toms mama het liefste doet.

Tom en Ada zitten schaterlachend bij elkaar op de sofa in het zorgcentrum. Ze zijn aan het beslissen welk gezelschapsspelletje ze deze keer gaan spelen. Voor die avond hebben ze hun favoriete tv-serie als geprogrammeerd staan, om er samen naartoe te kijken. De 98-jarige Ada heeft haar beslissing om ook naar een bejaardentehuis te gaan om Tom te helpen, nog geen minuut beklaagd.

Onafscheidelijk

Twee jaar geleden vertrok haar zoon naar een zorgcentrum, omdat hij meer steun en bijzondere zorg nodig had van professionals. Een moeilijke tijd voor Ada, die het gewoon was dat haar oudste kind bij haar was, omdat hij nooit trouwde en altijd thuis bleef wonen. Ze ging geregeld op bezoek bij Tom sinds zijn verhuis, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde.

Nu heeft ze dan ook besloten om zelf ook naar het bejaardentehuis te gaan. Hetzelfde natuurlijk, waar Tom ook zit. Daar helpt ze de verzorgers nu mee in om voor haar zoon te zorgen. “Want moeder dat ben je voor het leven! Daar ben je nooit te oud voor”, zegt de vrouw. Sindsdien zijn de twee opnieuw onafscheidelijk. “Elke avond wens ik Tom goedenacht in zijn kamer, en ’s ochtends sta ik daar weer om hem goeiemorgen te wensen. “

Soms zegt ze dat ik me moet gedragen

En Tom? Die vindt het geweldig dat zijn mama nu opnieuw bij hem is. “De hulp van het centrum is hier heel goed voor ons en ik ben gelukkig dat ik mijn moeder vaker zie nu zij ook hier woont. Ze zorgt heel goed voor me, ook al berispt ze me soms nog steeds om te zeggen dat ik me moet gedragen”, lacht hij. Ada vult aan: “Als ik naar de kapper ga, zit hij voor het raam te wachten tot ik terug ben. Dan strekt hij zijn armen uit en geeft hij me een dikke knuffel”, vertelt Ada liefdevol.

De verzorgers in het centrum vinden de twee een geweldig duo en zien ook hoe zij met twee heel veel bezoek krijgen van Ada’s drie andere kinderen en kleinkinderen. “Het is ontroerend te zien hoe close die twee zijn. Het komt niet vaak voor dat moeders samen met hun kind in hetzelfde tehuis terechtkomen, dus willen we de tijd die hen nog samen rest zo mooi mogelijk maken”, zegt directeur Philip Daniels.

.

Nu in het nieuws