Opnieuw honderden vissen gered uit leeggepompte kasteelvijver

In de vijver achter het kasteel in het Park van Brasschaat, die wordt schoongemaakt, hebben vrijwilligers zaterdagnacht honderden vissen gered van de dood. Een aannemer had er enkele weken geleden een deel van de vijver drooggelegd, waardoor de vissen in gevaar waren gekomen.

De gemeente Brasschaat stelde toen een externe firma uit Nederland aan om de overgebleven vissen over te zetten in het andere deel van de vijver. De nieuwe aannemer vermoedde zo’n twee weken tijd nodig te hebben voor de drooglegging van dat deel. Door de krachtige waterpompen werd dit gereduceerd tot één nacht.

George Hellemans en tal van vrijwilligers waren de hele zaterdagnacht in de weer om zo veel mogelijk vissen te redden. Zo konden honderden vissen gered worden van een gewisse dood. “Ik heb verscheidene keren de stekkers uit de pompen getrokken", vertelt Hellemans. "Ik kreeg een vermaning en de aannemer verzekerde me dat de vissen zouden worden overgezet. Terwijl later bleek dat alle vissen nog in de vijver zaten.”

Furieuze burgemeester

“We tillen hier zwaar aan”, klinkt het bij het kabinet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “De aannemer zal er niet vanaf komen met een administratieve sanctie.” Ook waarnemend burgemeester van Brasschaat, Koen Verberck, is furieus. Hij zal maandag alle betrokken partijen bij elkaar roepen om uit te maken wie er in de fout ging.Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio