IS-kindsoldaat (14) wil woelig verleden achter zich laten: “Ik schoot zoveel ik kon”

Foto: VTM

IS-kindsoldaat (14) wil woelig verleden achter zich laten: “Ik schoot zoveel ik kon”

Print

“Ik haat alles aan IS, echt alles.” De 14-jarige Mohammed is klaar voor een nieuw leven nadat hij mensen heeft doodgeschoten als soldaat van terreurgroep Islamitische Staat. “Vrouwen en kinderen doden, ik wist niet meer of dat goed of slecht was”, vertelt hij in een opmerkelijk gesprek met VTM Nieuws.

Mohammed maakte deel uit van de Welpen van het Kalifaat, zoals IS haar kindsoldaten gedoopt heeft. Hij werd ingezet aan het front als soldaat, maar zag heel wat van zijn lotgenoten zich opblazen bij zelfmoordaanslagen en deelnemen aan executies.

“Ik was soldaat aan het front in Aleppo, Homs, Damascus en Raqqa”, vertelt hij in een opmerkelijk gesprek met VTM Nieuws. “Daar werd ik een echte jihadist, een echt deel van IS. Maar ik weet niet hoeveel mensen ik met mijn wapen gedood heb. Het was een kalasjnikov en ik heb gewoon geschoten zoveel ik kon. Mijn hoofd omhoog steken kon ik niet, want dan zou ik een kogel in mijn hoofd krijgen.”

Geen aanslag

Zelf ging Mohammed nooit over tot executies of het plegen van een zelfmoordaanslag. “Ik heb dat geweigerd omdat ik de juiste weg nog zocht. Ik wist echt niet meer wat juist of fout was”, zegt hij. “Een auto nemen en jezelf opblazen: is dat juist of fout? Vrouwen en kinderen doden, is dat goed of slecht? Ik ben blij dat ik niet heb meegedaan.”

De 14-jarige liet IS achter zich en wordt binnen enkele dagen overgeplaatst naar een heropvoedingsinstelling. “De laatste tijd haatte ik alles aan IS, echt alles. Zelfs hun wapens, hun uiterlijk en hun auto’s. Alles.”

Opgeleid door Belg

De jongen had ook nog iets te vertellen over zijn opleiding. Die kreeg hij van de beste buitenlandse strijders van IS, met onder meer een Belg erbij. “Er was een man die Abu Bassam al-Belgiki heette. Zijn specialisatie was het maken van wapens. Ik leerde hem kennen op trainingskamp. Hij was bij mij tot hij naar Turkije vertrok.”

.

Nu in het nieuws