Spaanse regeringspartij: “Uitspraken Francken over Puigdemont zijn onaanvaardbaar”

Print

De Spaanse regeringspartij Partido Popular heeft, bij monde van een woordvoerder, de uitspraken van Theo Francken “onaanvaardbaar” genoemd. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie had zaterdag gezegd dat het niet onrealistisch is dat de afgezette Catalaanse minister-president asiel zou aanvragen in ons land. Premier Michel vraagt Francken om “geen olie op het vuur te gooien”.

Het wordt Carles Puigdemont wel heel warm onder voeten. Als het zover komt dat de afgezette Catalaanse minister-president vervolgd wordt door de Spaanse overheid, een scenario dat niet ondenkbaar is omdat je als deelstaat afscheuren strafbaar is in Spanje, is België een mogelijke uitweg voor Puigdemont. Want ons land is een van de weinige Europese landen waar Europeanen zelf asiel kunnen aanvragen.

“Het is niet onrealistisch”, zei Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zaterdag. “Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, dat zou er wel wat over zijn, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk. En dan zal hun asielaanvraag zoals alle andere asielaanvragen op een objectieve, correcte en onafhankelijke manier bekeken worden, wat de Spanjaarden daar ook van mogen vinden.”

“Snel rechtzetten”

Die uitspraken zijn “onaanvaardbaar”, reageert de woordvoerder van de Partido Popular en Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons. Het gaat om “zware beschuldigingen tegen het gerechtelijke systeem van Spanje”, en de partij hoopt dan ook “dat er snel een rechtzetting komt”. Volgens het persbericht heeft Francken “de principes van solidariteit en loyale samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie geschonden”.

Op Twitter gaat Gonzalez Pons nog een stap verder. Daar stelt hij dat Francken “die Puigdemont asiel aanbiedt, veroordeeld is voor het weigeren van een asielaanvraag aan een Syrische familie ondanks een gerechtelijke uitspraak”. Waarop Francken meteen antwoordt: “I won the case” (Ik heb die zaak gewonnen).

 

 

 

 

“Gooi geen olie op het vuur”

Premier Charles Michel (MR) had eerder al opgeroepen tot een “vreedzame oplossing met respect voor de nationale en internationale orde” en laat zondag aan Belga weten dat een mogelijk asiel voor Puigdemont “niet aan de orde” is. “Dit is helemaal niet op de orde van de dag. We herhalen onze oproep tot dialoog”, aldus de premier. “Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien”, klinkt het verder.

Bij VTM Nieuws had ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gereageerd op Francken. “Dit zijn zaken waarover minstens de kern van de regering moet gaan”, zei hij daar. “We zullen het bekijken wanneer het probleem zich stelt. Ik heb niet de indruk dat er al een asielaanvraag is.”

Er zijn geen aanwijzingen dat Puigdemont Catalonië zou willen verlaten, en de minister-president heeft ook geen politiek asiel aangevraagd.

.

Nu in het nieuws