Dit verandert er op 1 november

Zesduizend prior simkaarten voor veiligheidsmensen Foto: Victoriano Moreno

Dit verandert er op 1 november

Print

Een centrale databank voor katten en prior simkaarten voor veiligheidsmensen. Dit verandert er onder meer op 1 november.

Vips in veiligheidsketen krijgen absolute voorrang op gsm-netwerk

Zesduizend mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen krijgen vanaf 1 november absolute voorrang op het gsm-netwerk via nieuwe simkaarten. De prior simkaarten gaan naar onder meer politiediensten, brandweerkorpsen, medische hulpdiensten, luchthavens, defensie, staatsveiligheid, steden, gemeenten en provincies.

Op de dag van de aanslagen in Brussel lag het gsm-netwerk een tijdlang plat en het ASTRID-netwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten was overbevraagd. Met de prior simkaart krijgt de gebruiker voortaan de garantie dat de spraak- en datacommunicatie absolute voorrang heeft op alle andere gsm-gebruikers. Voorlopig is het aantal prior simkaarten enkel beperkt tot zesduizend, om de doeltreffendheid te vrijwaren.

Centrale databank voor katten

De centrale databank voor de registratie van katten wordt vanaf 1 november operationeel. De databank moet ervoor zorgen dat verdwaalde katten sneller herenigd kunnen worden met hun baasje en is ook een instrument in de strijd tegen malafide dierenhandel.

De Vlaamse minister Ben Weyts (N-VA) is ervan overtuigd dat de databank meer verdwaalde katten zal kunnen herenigen met hun baasje. Vandaag wordt 4,5 procent van de katten die terechtkomen in asielen, opnieuw thuis gebracht. Bij de honden, die al sinds 1998 geregistreerd worden in een centrale databank, lukt het in 85 procent van de gevallen om dier en baasje opnieuw te herenigen.

Hulp bij opladen aardgasbudgetmeter

Wie het moeilijk heeft om zijn aardgasbudgetmeter op te laden kan vanaf 1 november 2017 terug bij het OCMW terecht. De periode loopt van 1 november 2017 tot 31 maart 2018.

Afgelopen winter 2016-2017 genoten 18 % van de Vlaamse gezinnen met een aardgasbudgetmeter van deze maatregel. Dat is een stijging van bijna 5% ten opzichte van het jaar ervoor zo blijkt uit de cijfers van de VREG. “We stellen vast dat meer en meer mensen de weg vinden naar het OCMW voor deze opladingen en bovendien ook meer OCMW’s gebruikmaakten van dit systeem. Het systeem blijft facultatief voor de OCMW’s. Wie in dit systeem wil instappen dient hierover een raadsbeslissing te nemen”, klinkt het bij VVSG (Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten).

De VVSG hoopt dat de OCMW’s ook dit jaar deze maatregel aangrijpen om te vermijden dat mensen in de kou komen te staan tijdens de winterperiode. Ook lokale partners aanspreken om maximaal door te verwijzen werkt.

Duurdere taxi’s in Gent

Wie in Gent een taxi wil nemen, zal vanaf 1 november ietsje meer moeten betalen. Instappen in Gentse taxi’s (inclusief de eerste drie euro) kostte 8,50 euro, en dat blijft zo. Maar elke kilometer boven de eerste drie kilometer kost vanaf 1 november geen 2,20 maar 2,30 euro.

Er is één overgangsmaand om technische redenen. Op 1 december zijn de nieuwe tarieven verplicht. In Gent worden de tarieven centraal vastgelegd door het stadsbestuur. Alle Gentse taxi’s, te herkennen aan een blauwwitte taxibalk op het dak, moeten zich aan de tarieven houden.

Opvangcentrum voor migranten in Haren

De Stad Brussel heeft maandag op de gemeenteraad bevestigd dat het een opvangcentrum voor migranten zal huren van het gewest in Haren. Het centrum wordt vanaf 1 november tot 30 april ter beschikking gesteld van verschillende ngo’s die instaan voor het beheer en de winteropvang zullen verzorgen.

.

Nu in het nieuws