Daarom verlies je meer haar in de herfst

Beauty

Daarom verlies je meer haar in de herfst

Print

Geen paniek als je douche vaker verstopt omdat je veel haartjes verliest, het fenomeen is normaal in de herfst. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Johns Hopkins en Washington University, verschenen in het vakblad British Journal of Dermatology.

Een team wetenschappers analyseerde Google Trends gegevens uit acht verschillende landen en focuste zich op de term ‘haarverlies’. Ze bekeken het aantal zoekopdrachten tussen 2004 en 2016 en vergeleken vervolgens de aantallen per maand en per seizoen. En wat bleek? Mensen zochten meer informatie op over haarverlies in de zomer en de herfst dan in de winter en de lente.

Zoals de dieren

“Een verhoogde haaruitval in de zomer en de herfst is normaal en vooral vrouwen hebben er last van” vertelt auteur Shawn Kwatra, assistent professor dermatologie aan de Johns Hopkins University. “Dit zijn speculaties, maar vanuit een evolutionair perspectief geeft haar ons warmte. Dat is minder nodig tijdens de zomermaanden”, klinkt het. Daarnaast halen de wetenschappers aan dat we - net zoals veel diersoorten - weer meer haar krijgen in guurste wintermaanden.

Onderliggende oorzaak

Deze bevindingen kunnen een meerwaarde zijn voor dokters die in de zomer en herfst patiënten over de vloer krijgen met het probleem, maar meer onderzoek is nodig op te bepalen hoe het patroon precies in elkaar zit en hoeveel belang mensen er echt aan moeten hechten. Als het haarverlies je toch grote zorgen baart, raadt Kwatra aan om voor alle zekerheid langs te gaan bij een specialist. Die kan een eventuele onderliggende oorzaak zoals stress blootleggen.

NIET TE MISSEN