© Photo News

Geert Wilders vergelijkt Molenbeek met Raqqa: “Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd”

De Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) zal vrijdag Molenbeek bezoeken. Samen met Filip Dewinter (Vlaams Belang) gaat hij op een ‘islamsafari’, zoals de twee het bezoek noemen. In een interview met De Zondag blikt Wilders al vooruit op die uitstap. Hij vergelijkt de gemeente onder andere met IS-stad Raqqa.

lbo

Een kleine nuance eerst: Wilders en Dewinter hebben een bezoek gepland aan Molenbeek, maar Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) ziet dat niet zitten. Het gemeentebestuur is van plan om maatregelen te nemen om de komst van de twee extreemrechtse politici niet te laten doorgaan. “We hebben nooit ja gezegd tegen het bezoek”, zegt Schepmans. De burgemeester wil onder andere provocaties en onveilige situaties vermijden.

Volgens velen -onder andere Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz liet zijn ongenoegen blijken- was gewoon al de naam die Wilders en Dewinter aan het bezoek gaven provocerend, islamsafari. Maar dat ontkent Dewinter in De Zondag. “Safar is het Arabische woord voor reis. Geert en ik gaan een reisje maken door Molenbeek en Brussel, door die wijken die bezet zijn door de islam. Wat is de realiteit in Molenbeek? Dat Arabisch de spreektaal is, dat de moskee het stadhuis vervangen heeft en de imam de burgemeester. Dát is de provocatie. Maar de buitenwereld mag dat niet weten. En dus mogen wij niet binnen. Dat is de wereld op zijn kop.”

© blg, hh

Geert Wilders voegde daaraan toe dat ‘Molenbeek niet van hén is, maar wel van de Belgen’. “Ik heb Molenbeek eens vergeleken met Gaza (in Palestina, red.), maar misschien is Raqqa (de hoofdstad van het kalifaat, red) een betere vergelijking. Alleen is Molenbeek nog niet bevrijd.”

Wilders vindt dat alle islamitische symbolen, zoals boeken, scholen of moskeeën, moeten verboden worden. “De vrijheid van godsdienst geldt niet voor totalitaire ideologieën”, zo vindt Wilders. En zo ziet hij de islam dus.

Het bezoek aan Molenbeek is er een om “een inkijk te geven op de plekken in Brussel die het ergst getroffen zijn door de islamisering”. Maar volgens Wilders heeft ook Nederland hiermee te maken. “Als de islamisering zo doorgaat, bestaat Nederland dan nog aan het eind van de eeuw? De andere partijen weigeren na te denken over die vraag. Dat is suïcide.”

Nu in het nieuws