VAB waarschuwt: 8 procent van de koplampen verkeerd ingesteld

Print

Een op de 12 auto’s rijdt met verkeerd afgestelde koplampen. Met het winteruur dat in de nacht van zaterdag op zondag is ingegaan, worden correct afgestelde koplampen extra belangrijk vanwege de duisternis, zo meldt mobiliteitsclub VAB.

Bij 1 op de 12 auto’s die bij het VAB-Diagnosecentrum gecontroleerd worden, zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Dat kan het gevolg van een botsing zijn, maar evengoed geleidelijk aan gebeuren doordat de auto tijdens het rijden kleine schokken te verduren krijgt.

Met de start van het winteruur dit weekend, verloopt de avondspits voor een groot stuk in het donker en worden zien en gezien worden een stuk belangrijker. Vooral voor voetgangers en fietsers is het winteruur gevaarlijk: onderzoek wijst uit dat er in de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits.

VAB adviseert dan ook dat kwetsbare weggebruikers zich extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluovestjes. Maar ook de automobilisten hebben een belangrijke rol door aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers en te controleren of alle verlichting goed werkt én correct is afgesteld. Want defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt zowel bij oudere als bij nieuwe wagens voor.

Trouwens kunnen niet alleen zwakke weggebruikers last ondervinden van verkeerd afgestelde koplampen: ze kunnen ook voorliggers verblinden. Bovendien is een verkeerde afstelling van de koplampen één van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring.

.

Nu in het nieuws