Na Catalonië: ook in deze Europese regio’s is er een schreeuw naar onafhankelijkheid

Catalonië is heus niet de enige regio in Europa waar al (meer dan eens) om onafhankelijk geschreeuwd is. Op de ene plaats al luider dan op de andere. Een overzichtje:

mtm, pl

VLAANDEREN (België)

Het streven van de Vlaamse Beweging naar meer culturele autonomie, vermengd met een verschillende economische dynamiek tussen de regio’s.

Hoe concreet?

De Vlaams-nationalistische partij N-VA is de grootste regeringspartij, en streeft naar confederalisme.

© Jimmy Kets

NOORD-IERLAND (Groot-Brittannië)

Noord-Ierland maakt deel uit van Groot-Brittannië, maar een deel van de katholieke bevolking wil liever bij Ierland aansluiten. Het conflict tussen protestanten en katholieken is al decennialang aan de gang.

Hoe concreet?

Na een lange bloedige strijd heeft de terreurgroep IRA in 2005 beslist om de strijdbijl te begraven. Intussen blijft het politieke debat duren.

SCHOTLAND (Groot-Brittannië)

Een deel van de Schotten wil afscheuren van Groot-Brittannië. In 2014 werd een referendum gehouden. 55 procent van de Schotten stemde toen tegen onafhankelijkheid.

Hoe concreet?

Door de Brexit komt de vraag naar onafhankelijkheid terug, aangezien de meeste Schotten tegen een Brexit stemden.

© AFP

WALES (Groot-Brittannië)

Wales heeft al sinds het midden van de negentiende eeuw een onafhankelijkheidsbeweging en de nationalistische partij Plaid Cumru pleit al sinds de oprichting in 1925 voor de onafhankelijkheid.

Hoe concreet?

Bij een referendum in 1997 stemden de inwoners van Wales er nog voor om bij Groot-Brittannië te blijven. Recentere opiniepeilingen wijzen erop dat meer dan 40 procent van de Welshe bevolking pleit voor een “autonomere regering”. Zo’n 25 procent was voorstander van volledige onafhankelijkheid.

PADANIË (Italië)

De rechtse partij Lega Nord, die in de jaren 90 een sterke opgang maakte, wil een eind maken aan de solidariteit van het rijke noorden met het arme zuiden van Italië. Daarvoor wil ze de onafhankelijke republiek Padanië uitroepen.

Hoe concreet?

Lega Nord haalde bij de laatste verkiezingen zo’n vijf procent, en zit nu in de oppositie.

© EPA-EFE

VENETO (Italië)

Verschillende bewegingen en partijen ijveren voor een onafhankelijk Venetië. De voorbije jaren zwol het protest aan tegen de “verspillende” centrale overheid in Rome.

Hoe concreet?

Bij de regionale verkiezingen haalden de onafhankelijkheidspartijen sterke scores. Het onafhankelijkheidsidee blijft leven.

SICILIË (Italië)

Door het promoten van lokaal erfgoed, tradities, cultuur en taal sporen verschillende bewegingen in de Italiaanse regio aan tot meer autonomie en zelfs volledige onafhankelijkheid.

Hoe concreet?

Tussen 2008 en 2012 werd het eiland geleid door een partij die pleit voor autonomie.

ZUID-TIROL (Italië)

De grotendeels Duits sprekende regio werd een onderdeel van Italië na de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 70 verwierf de streek heel wat autonomie ten opzichte van Rome.

Hoe concreet?

Eén beweging pleit voor een hereniging met Oostenrijk, uit recente peilingen blijkt dat zowat de helft van de bevolking afgescheiden wil worden van Italië.

© shutterstock

BRETAGNE (Frankrijk)

De Bretoenen gaan prat op een eigen identiteit en taal. De voorbije decennia heeft de regio al meer autonomie gekregen.

Hoe concreet?

Volgens de jongste peiling wil één op de vijf Bretoenen een stap verder gaan in de onafhankelijkheid. Concrete plannen zijn er niet.

CORSICA (Frankrijk)

Sinds de jaren zeventig woedt een gewelddadige strijd voor onafhankelijkheid. Een deel van de bevolking op het eiland wil zich afscheuren van Frankrijk.

Hoe concreet?

Bomaanslagen en ander geweld zijn er niet meer. De separatisten blijven politiek wel scoren.

BASKENLAND (Spanje)

Net als Catalonië wil een deel van de Basken zich afscheuren van Spanje. De terreurorganisatie ETA voerde jarenlang een bloedige strijd om onafhankelijkheid. In 2011 legde de ETA de wapens neer.

Hoe concreet?

De Baskische nationalistische partijen blijven op politiek niveau ijveren voor meer autonomie.

© AFP

ISTRIË (Kroatië)

De Istrische Democratische Assemblee (IDS) wil meer regionale autonomie en decentralisatie in het hele land, maar vooral in Istrië, een regio die schrijlings tussen Kroatië en Slovenië zit en wiens grenzen niet duidelijk gedefinieerd werden sinds het einde van Joegoslavië in 1991.

Hoe concreet?

Idealiter wil de IDS de oprichting zien van een transnationale en grensoverschrijdende eurozone. Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet.​

​MORAVIË (Tsjechië)

Moravië is naast Tsjechisch-Silezië en Bohemen een van de drie historische landen van Tsjechië. Hoewel officieel opgeheven in 1949 is het nog altijd een regio met een eigen identiteit.

Hoe concreet?

De kleine, niet-parlementaire partij Moravané pleit al sinds 2005 voor zelfbestuur en onafhankelijkheid door de herinvoering van een eigen Moravische wetgeving.

SILEZIË (Tsjechië en Polen)

Silezië is een regio in het zuidwesten van Polen (Opper-Silezië), met kleine gebieden in Duitsland en Tsjechië (Tsjechisch Silezië). In een Poolse volkstelling in 2011 beweerden meer dan 800.000 mensen de Silezische identiteit te hebben.

Hoe concreet?

De Silezische Autonome Beweging (RAŚ), geleid door Jerzy Gorzelik, won 8,5 procent van de stemmen in de lokale verkiezingen van 2010. Ook hier wordt vooral gepleit voor meer autonomie, al ziet de RAŚ Silezië wel als een “aparte natie”.

SZEKLERLAND (Roemenië)

De bewoners van deze regio in het centrum van Roemenië, onder wie enkele etnische Hongaren, zoeken meer autonomie. Volgens een volkstelling in 2011 leven er meer dan 1,2 miljoen etnische Hongeren in Roemenië, de helft daarvan in Szeklerland.

© shutterstock

Hoe concreet?

De ‘Szeklers’ vormen de grootste minderheidsgroep in Roemenië sinds Hongarije twee derden van zijn grondgebied aan het buurland verloor na de Eerste Wereldoorlog. Concrete plannen voor onafhankelijkheid zijn er niet.

​BORNHOLM (Denemarken)

Het kleine eiland in de Baltische Zee met een bevolkingsaantal van ongeveer 40.000, heeft een politieke partij die al sinds de jaren 90 onafhankelijkheid nastreeft.

Hoe concreet?

Ondanks een piek in populariteit in de periode van het referendum in Schotland en de huidige ontwikkelingen in Catalonië kon die partij nooit meer dan enkele honderden kiezers verleiden.

​FAERÖER EILANDEN (Denemarken)

In 1946 stemde de bevolking nipt voor de onafhanhelijkheid. Sindsdien vormen de eilanden een autonoom, zelfbesturend land binnenin het Deense koninkrijk.

Hoe concreet?

Wijzend op de taalkundige en culturele verschillen én het feit dat er 900 kilometer water tussen Denemarken en de Faeröer Eilanden zitten pleiten vier lokale partijen (goed voor 17 van de 33 zitjes in het lokale parlement) voor volledige onafhankelijkheid als een soevereine staat.

​BEIEREN (Duitsland)

Het Beierse nationalisme zit sterk verankerd sinds de regio bij Duitsland werd ingelijfd in 1871.

Hoe concreet?

De separatische Beierse partij is een significante speler sinds de jaren 50, al zag de partij het aantal kiezers de voorbije decennia wel sterk terugvallen. Een poll uit 2017 toonde aan dat één op de drie inwoners voor onafhankelijkheid zijn.