© BELGA

Aanpassingen aan onroerende voorheffing met ruime meerderheid goedgekeurd

Het Brussels Parlement heeft vrijdagavond het licht op groen gezet voor een modernisering en vereenvoudiging van een aantal grondregels voor de onroerende voorheffing, na de overheveling van de bevoegdheid als gevolg van de zesde staatshervorming. De PVDA stemde tegen, de MR onthield zich.

Door de ordonnantie geldt vanaf 2018 de vermindering van 20 procent op de onroerende voorheffing voor elke persoon met een handicap, of men nu gezinshoofd is of niet.

Vandaag genieten 17.000 gezinshoofden met een handicap een vermindering van 10% op de onroerende voorheffing. Voor de partner of het kind met een handicap die ten laste zijn, bedraagt de vermindering 20%. “Vanaf 2018 brengen we de vermindering voor elke persoon met een handicap op 20%, of men nu gezinshoofd of lid van een gezin is”, aldus Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld). Deze vermindering blijft cumuleerbaar, voegde de minister eraan toe. Dat betekent dat een koppel met een handicap vanaf 2018 40% (20 + 20) vermindering zal genieten. Vandaag is dat 30% (10 + 20).

Paul Delva (CD&V) was verheugd over een andere aanpassing in de tekst: de automatisering van de vermindering op de onroerende voorheffing voor gezinslasten. In het verleden liepen een aantal mensen deze vermindering mis, omdat ze niet altijd op de hoogte waren van het feit dat dit expliciet moest worden aangevraagd. Daarenboven komt er ook een oplossing voor de vermindering bij verblijfsco-ouderschap. Deze reductie zal worden verdeeld over de beide ouders en zal niet langer alleen ten goede komen van de ouder waarbij het kind is gedomicilieerd. “De minister heeft bij de overname van de dienst onroerende voorheffing van federaal rekening gehouden met twee van onze bekommernissen. Alle gezinnen zullen nu krijgen waar ze recht op hebben. Voor sommige gezinnen zal deze maatregel zelfs geld opleveren”, aldus Delva.

Voorts wordt een en ander transparanter door alle bestaande artikelen verspreid over verschillende juridische bronnen te bundelen in het Wetboek van de Inkomstenbelastingen. Ook de automatisering van de inning wordt voorbereid.

(belga)

Nu in het nieuws