VIDEO. Zware vechtpartij in Brederodestraat: acht gewonden, onder wie agent

Print
Antwerpen 2018 -

In de omgeving van de Brederodestraat in Antwerpen is vrijdagnamiddag rond 17.30 uur een zware vechtpartij uitgebroken. Meer dan honderd mensen gingen met elkaar op de vuist, zegt de Lokale Politie Antwerpen. Ze gebruikten daarbij stokken, staven, tafelpoten en stoelen. Enkele uren later waren er opnieuw problemen.

Vrijdagavond zou er een evenement van Koerden plaatsvinden in de Antwerpse binnenstad. Toen een bus van de politieke partij PKK de Brederodestraat - in de (Turkse) buurt - passeerde, ontstonden de problemen. Meer dan honderd mensen gingen met elkaar op de vuist. “Nadat een aantal mensen met stokken en staven, stoelen en tafelpoten mekaar te lijf gingen, begonnen 200 à 300 mensen te roepen en leuzes te scanderen”, klinkt het bij de Lokale Politie Antwerpen. Daarbij viel een eerste gewonde.

VIDEO. Zware vechtpartij in Brederodestraat: acht gewonden, onder wie agent
Foto: rr

“Omdat de rumoerige omstanders zich bleven opdringen, trad de politie snel en adequaat op waardoor een verdere escalatie niet meer mogelijk was. Om de situatie onder controle te krijgen, maakte de politie op het kruispunt van de Balansstraat met de Gelijkheidstraat gebruik van pepperspray. Dat was nodig omdat de relschoppers met stenen begonnen te gooien”, aldus de politie.

De politie escorteerde de bus en de inzittenden uit de wijk. De bus werd daarbij bekogeld.

Naar verluidt zou de PKK-aanhang met opzet door de Brederodestraat gereden zijn om te provoceren.

Zeven personen raakten gewond, niemand was er ernstig aan toe. 1 agent liep verwondingen op. Hij kreeg een steen tegen het lichaam en is een dag arbeidsongeschikt.

47 personen werden bestuurlijk aangehouden omwille van het verstoren van de openbare orde. Eén persoon werd gerechtelijk aangehouden omwille van verboden wapendracht.

Turkse vlag

Een man met een Turkse vlag werd door de politie overmeesterd, waarna er weer een relletje uitbrak.

De politie bleef lange tijd in de omgeving om nieuwe escalaties te voorkomen. Ook een politiehelikopter hield een oogje in het zeil. “De politie van Antwerpen roept op om de omgeving te vermijden. Wie toch in de buurt moet zijn, vragen we om plaats te maken en te houden voor de hulpdiensten”, klonk het.

Het evenement van de Koerden zal op een andere locatie plaatsvinden.

Opnieuw problemen

Rond 21.20 uur ontstonden er opnieuw problemen in de buurt van het kruispunt van de Brederodestraat en de Broederminstraat. Volgens verschillende bronnen zouden er enkele ramen van een pitabar gesneuveld zijn.

De gemoederen laaiden opnieuw even op rond 23.30 uur. De politie kwam weer massaal ter plaatse, tot grote onvrede bij de Turken in de buurt. Die kwamen, sommigen met een golfclub in de hand, de straat op. Er werden ook met eieren gegooid.

Pas rond 1 uur meldde de politie dat de rust in de buurt volledig teruggekeerd was. Volgens de laatste cijfers waren er op dat moment 47 bestuurlijke aanhoudingen geweest, een persoon werd gerechtelijk aangehouden. Zeven betrokkenen en een politieman raakten gewond doorheen de avond.

Bekijk hier de beelden van eerder op de avond:

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio