© AFP

Alain Hubert en zijn team klaar voor vertrek naar Antarctica op 1 november

Na een technische voorbereiding van enkele weken in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad zijn ontdekkingsreiziger Alain Hubert en zijn team klaar voor hun vertrek op 1 november naar de Belgische basis op de Zuidpool. Dat heeft Hubert telefonisch aan Belga bevestigd. Op 17 november wordt ook een ploeg van wetenschappers verwacht op de Prinses Elisabethbasis.

“We hebben twee weken de tijd om de basis in orde te brengen, maar we hebben vanop afstand al toegang tot het poolstation en we weten dat alles werkt”, aldus Alain Hubert. “We hebben wel de verwarming al een beetje aangezet.”

De missie is mogelijk dankzij een akkoord dat eind juni tussen de ontdekkingsreiziger en staatssecretaris Zuhal Demir werd afgesloten. Daarin is voorzien dat zijn stichting (IPF) de poolbasis nog minstens vijf jaar mag uitbaten en een dading krijgt van 4,5 miljoen euro. De overheid wordt in ruil wel volledig eigenaar van het station Prinses Elisabeth.

Aan de zending, die vier maanden duurt en afloopt op 3 maart 2018, nemen ongeveer 60 mensen deel. Op het programma staan vier grote projecten. Eén daarvan houdt in dat glaciologen proefboringen zullen doen op zo’n 200 kilometer van het poolstation.

(belga)

Vastgoed

Jobs in de regio