Geen zin om je huis op te ruimen? Probeer de 20/10-regel

Interieur

Geen zin om je huis op te ruimen? Probeer de 20/10-regel

Print

De living is een rommeltje, de badkamer ook en vanuit de wasmand staart twee weken vuile was je verwijtend . Eigenlijk heb je een halve week nodig om alles weer proper en netjes te krijgen, maar als je eens vakantie hebt, wil je die ook niet tussen emmer en bezem doorbrengen. Rachel Hoffman, de vrouw achter de populaire blog ‘Unfuck Your habitat’, heeft een oplossing voor deze impasse, die ze de ‘20/10’-regel noemt.

Hoffman heeft een boek geschreven met de titel “je bent beter dan de rommel die je maakt”, waarmee ze lezers en volgers wil helpen hun leven beter georganiseerd te krijgen. Dat doet ze met zogenaamde ‘challenges’ (gooi elke dag iets weg, dweil de vloer als u tien minuten hebt, u kent het wel). Het goede nieuws: van Rachel hoef je geen poets- en opruimmarathon te houden. Ze gelooft niet in alles-of-niks, want eens je huis netjes en proper is, ga je de rommel gewoon weer opstapelen. Op die manier associeer je poetsen met stress en ‘geen zin’, wat je motivatie niet ten goede komt.

Haar oplossing is de ‘20/10’-regel: twintig minuten opruimen of poetsen, tien minuten pauze. Eén keer per dag is al voldoende, maar op productieve dagen kan je het een paar keer na elkaar doen. Zolang je de pauze maar niet overslaat: “Die is belangrijk”, zegt Rachel. “Niet alleen omdat je zo even kan stoppen, maar vooral omdat een pauze je gedachten onderbreekt, die zich ongemerkt toch op een marathon gaan instellen. Zelfs als je een taak van een paar uren hebt, helpt het om ze op te delen in werkbare tijdsblokken, zodat je niet verloren en overrompeld wordt door het werk.” Door je werk op te delen in tijd, deel je het de taak ook op in kleinere taakjes, waardoor ze haalbaarder lijkt. De zolder opruimen duurt misschien een dag, maar één doos kan je op twintig minuten doen - zo krijg je overzicht.

“Dit is een manier die je volhoudt”, weet Hoffman. “Integreer twintig minuten per dag waarbij je één ding opruimt of schoonmaakt. Dan voelt het niet meer alsof je al je vrije tijd spendeert aan opmaken en schoonmaken.”

Meer tips en challenges vind je op de blog ‘Unfuck yout habitat”.

Externe links
NIET TE MISSEN