Ook aan station van Leuven maken jongeren het te bont

Foto: atb

Ook aan station van Leuven maken jongeren het te bont

Print

Alles wijst erop dat de Leuvense politie nultolerantie gaat invoeren in de stationsbuurt. Aanleiding is een politiecontrole waarbij een jonge amokmaker een agent vloerde. Het station van Brugge is blijkbaar niet als enige het geliefde decor van geweldenaars.

Pesterijen, provocatie, vechtpartijen, roepen en tieren: het gedrag dat enkele groepjes jongeren in en rond het station van Leuven de afgelopen weken vertoonden, begint de hulpdiensten danig op de heupen te werken. Na een uit de hand gelopen politiecontrole donderdag in de vroege avond - een jonge vechtersbaas vloerde een agent met een beenveeg - lijkt de maat vol.

“Tegen storend gedrag zoals bijvoorbeeld slaan, pesten en roepen, wordt voortaan kordaat opgetreden”, aldus commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie.

“Het kan niet dat scholieren met angst de trein of de bus moeten nemen omdat ze denken een pak slaag te krijgen.” De politie wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar het lijkt er sterk op dat de ordediensten voortaan de nultolerantie zullen toepassen tegen amokmakers die de stationsbuurt onveilig maken.

Voor schooltijd gemolesteerd

Het is al enkele weken onrustig in en rond het Leuvense station. Een tweetal weken geleden nog werden twee leerlingen van het Vrij Technisch Instituut (VTI) aan de Dekenstraat in elkaar geslagen door een jongen van veertien. Twee andere studenten was hetzelfde lot beschoren. Telkens werden ze voor schooltijd gemolesteerd met verwondingen tot gevolg.

Agenten in burger

Na overleg met de school zette de politie ook agenten in burger in. Een aanpak die al snel succesvol bleek toen een patrouille woensdag twee minderjarigen oppakte nadat die een scholier hadden geslagen. Het tweetal moet zich binnenkort verantwoorden voor de jeugdrechter. Het absolute dieptepunt vond donderdagavond omstreeks 17 uur plaats. Een patrouille die een jongeman wilde controleren, werd belaagd. Een van de agenten werd gevloerd door een meerderjarige, waarop een grote groep jongeren zich rond de agenten verzamelde.

Jeugdparket verwittigd

Met behulp van leden van de spoorwegpolitie, mensen van De Lijn, NMBS en Securail, werd geprobeerd de gemoederen te bedaren. “Uiteindelijk zijn een twintigtal agenten met twee politiehonden ter plaatse moeten komen”, aldus Vranckx. “De meerderjarige aanvaller en twee minderjarigen die zich ook baldadig gedroegen, zijn opgepakt. De meerderjarige kreeg een pv voor slagen aan een agent. Voor de twee minderjarigen is het jeugdparket verwittigd.”

Nu in het nieuws