© BELGA

VDAB werkt aan actieplan om krapte arbeidsmarkt op te vangen

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) werkt op vraag van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan een actieplan om de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Via drie wegen wil de VDAB een antwoord bieden: een snellere screening en doorverwijzing van werkzoekenden, meer opleidingen uitbesteden en mobiele opleidingen in de buurt van werkzoekenden en openstaande vacatures, aldus een persbericht.

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen daalt sinds meer dan twee jaar maand na maand. Tegelijk piekt het aantal vacatures. Ondernemingen hebben het moeilijk om onder het slinkend aantal werkzoekenden de juiste competenties te vinden.

Het actieplan schuift drie maatregelen naar voor. De VDAB zal inzetten op extra capaciteit om de competenties van werkzoekenden sneller in kaart te brengen, zodat ze versneld toegeleid kunnen worden naar het gepaste activerings- of opleidingsinstrument.

Verder zullen meer opleidingen uitbesteed worden om sneller en meer flexibel opleidingen te kunnen aanbieden als daar nood aan is. Er zal dus nog meer samengewerkt worden met private partners. Om maximaal resultaten te boeken, wil VDAB tot slot nog meer vanuit de klant gaan denken. Daarom zal extra worden ingezet op mobiele opleidingen in de buurt van werkzoekenden en openstaande vacatures.

De VDAB is het actieplan nu in detail aan het uitwerken om op 8 november aan de raad van bestuur voor te leggen, zegt Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB.

(belga)

Nu in het nieuws