© AP

Jongste leider in 150 jaar en een heel speciale coalitie: Jacinda Ardern legt eed af als nieuwe premier Nieuw-Zeeland

Jacinda Ardern van de linkse Labour-partij heeft donderdag in Nieuw-Zeeland de eed afgelegd als eerste minister. De 37-jarige Ardern zal een onverwachte coalitie vormen met de populistische anti-immigratiepartij New Zealand First (NZF) en de Groenen. Ze kondigt ook meteen een opvallende eerste maatregel aan.

adb

Bij de verkiezingen op 23 september haalden de regerende conservatieve Nationale Partij 44,4 procent van de stemmen, terwijl Labour en de Groenen samen op 43,2 procent uitkwamen. Geen van beide blokken behaalde voldoende stemmen voor een meerderheid, waardoor beide dienden te hengelen naar steun van NZF, die op 7,2 procent was uitgekomen. Die koos uiteindelijk voor “de verandering” en sloot zich aan bij Labour. Zo wordt een onverwachte combinatie van links en rechts gevormd.

Geen huizen voor buitenlanders

Jacinda Ardern kondigde meteen ook een opgemerkte maatregel aan: buitenlanders die niet gedomicilieerd zijn in het land zullen niet langer bestaande huizen mogen kopen in Nieuw-Zeeland. Op die manier wil de nieuwe premier iets doen aan de sterk stijgende vastgoedprijzen. In het laatste jaar zijn de prijzen met zo’n 10 procent gestegen. In hoofdstad Wellington was dat zelfs 18 procent. In Auckland stegen prijzen de laatste vier jaar met 75 procent.

Het land is bijzonder populair bij rijke buitenlandse investeerders. Lokale kopers hebben daardoor het gevoel dat zij niet de kans krijgen om vastgoed te kopen. Slechts een kwart van de volwassen Nieuw-Zeelanders bezit zijn eigen huis. In 1991 was dat nog de helft. Vorig jaar bleek dat honderden families in Auckland in hun auto, garage of zelfs een container leefden.

Nu in het nieuws