Prinselijke missie Ivoorkust: “Contracten getekend, maar vooral veel mogelijkheden gecreëerd”

Print
Prinselijke missie Ivoorkust: “Contracten getekend, maar vooral veel mogelijkheden gecreëerd”

Foto: BELGA

De Belgische handelsmissie in Ivoorkust, die stilaan op haar laatste benen loopt, is goed verlopen. De verschillende ministers, bedrijfsleiders en prinses Astrid toonden zich op het officiële persmoment van de Belgische delegatie erg tevreden. “Er zijn contracten ondertekend, maar onze ondernemingen hebben vooral heel veel mogelijkheden gecreëerd”.

De handelsmissie in Ivoorkust eindigt woensdagmiddag op het presidentieel paleis, bij president Alassane Ouattara. Maar de ministers en de prinses gaven even daarvoor al een round-up tijdens een persmoment.

“Ik stel tevreden vast dat het aantal bedrijven dat op dergelijke missies meegaat, stijgt. Ik ben erg blij met die groeiende interesse, dat is een bemoedigend fenomeen”, sprak prinses Astrid. “We komen op het goeie moment. Ivoorkust kent een sterke economische groei, na een moeilijke periode. Maar we moeten realistisch blijven. Hier en daar zijn nog hindernissen en moeilijkheden”.

Ook Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) was tevreden. “Veel bedrijven hebben contacten kunnen leggen, die kunnen leiden tot contracten”, klonk het. De officiële delegatie heeft heel wat ministers ontmoet, waardoor we een aantal problemen van de bedrijven die hier al zaten, konden helpen oplossen. “Belangrijk, want zij kunnen de anderen hier begeleiden”.

Dat was onder meer het geval voor havengroep Sea-Invest, die mede dankzij een officieel bezoek van de prinses en de ministers een en ander een versnelling hoger geschakeld kreeg. Topman Philippe Van de Vyvere maakte dinsdagavond nog bekend dat hij 150 miljoen euro pompt in projecten in Ivoorkust.

Ook bij de bedrijven zelf is men tevreden. “We moeten de groei zoeken waar die zit. De Europese Commissie voorspelt dat 90 procent van de economische groei het volgende decennium buiten de EU zal plaatsvinden, bijvoorbeeld in Ivoorkust”, zegt VBO-voorzitter Bernard Gilliot. Een handelsmissie met ministers en prinses is daarbij zeker nuttig, vindt hij. “Ivoorkust is volgens een ranking van de Wereldbank één van de moeilijkste landen om zaken te doen. De aanwezigheid van een prinses of een minister opent deuren.”

(belga)