COLUMN. Relatiestatus Samen: het is ingewikkeld

Een campagnebeeld met van links naar rechts Tom Meeuws (SP.A), Jinnih Beels (onafhankelijk) en Wouter Van Besien (Groen). Foto: samen

COLUMN. Relatiestatus Samen: het is ingewikkeld

Print

Het is ondertussen al meer dan een week geleden dat de leden van Groen en sp.a besloten om in het huwelijksbootje te stappen met de lijst Samen. Het is sowieso een nogal aparte relatie. Samen met onafhankelijke kandidaten kozen ze voor een trio. Het was tijdens de congressen al duidelijk dat het bondgenootschap meer een verstandshuwelijk is dan een innige liefdesverklaring. Bij sp.a was het besef onder de leden groot dat het bondgenootschap wel eens de reddingsboei zou kunnen zijn voor het Antwerpse socialisme. Gelukkig vonden ze één lid om tegen te stemmen, want met een uitslag van 100% zouden ze al te wanhopig lijken.

Bij Groen liet een deel van de leden duidelijk merken dat hun partij een moeilijke bruid is. Een kwart zag zelfs een verstandshuwelijk met de socialisten niet zitten. Uiteindelijk kreeg Samenlijsttrekker Wouter Van Besien voldoende steun om samen met sp.a en onafhankelijken naar de kiezer te trekken. In een Berchems café werd de nieuwe relatie bezegeld.

Anderhalve week later blijkt volgens een niet wetenschappelijke steekproef van de profielen op Facebook dat het enthousiasme nog steeds niet overal even groot is. Bij sp.a pasten Antwerps voorzitter Tom Meeuws en enkele gemeente- en OCMW-raadsleden hun profiel aan met het logo van Samen. Bij Groen deed Wouter Van Besien dat ook, als enige van zijn fractie in de gemeenteraad. De omschrijving van de relatiestatus van Samen op Facebook is duidelijk: het is ingewikkeld.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio