Drie actrices over Vlaamse acteur: “Hij nam studentes mee naar hotel”

Print
Drie actrices over Vlaamse acteur: “Hij nam studentes mee naar hotel”

Anne Van Veen - Jappe Claes Foto: AP - Isopix

Drie actrices hebben op de Nederlandse televisie getuigd over grensoverschrijdend gedrag van Vlaams acteur Jappe Claes, toen die nog docent was in Amsterdam.

Cat Smits, Emma Pelckmans en Anne Van Veen volgden les aan de Academie voor Theater en Dans in het Nederlandse Amsterdam. Tijdens die opleiding kregen ze ook les van Jappe Claes. Maar toen zijn er een aantal dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. “Ik zat daar in 2008. Jappe begon me al snel berichtjes te sturen waarin hij schreef dat hij over me droomde.”, zegt Cat Smits in het Nederlandse programma Pauw. “Op een bepaald moment wou hij een rol met mij bespreken. Ik stelde voor om dat op café te doen, maar hij vroeg me mee naar een hotel.”

“Publiek geheim”

Die vraag zouden ook meerdere andere studentes gekregen hebben. “Op de gangen gonsde het van geruchten over affaires van Jappe met studentes, of dat hij hen manipuleerde om mee te gaan op hotel. Het was een publiek geheim, maar niemand wist precies om wie het ging.”

Drie actrices over Vlaamse acteur: “Hij nam studentes mee naar hotel”
Jappe Claes Foto: Isopix

Smits is uiteindelijk met Claes meegegaan naar het hotel, zegt ze. “Hij wou het helemaal niet over een rol of mijn toekomst als actrice hebben. Wel vroeg hij me naar mijn privéleven, of ik beschikbaar was en of ik hem te oud vond.” Toen hij die vragen stelde, kwam de Vlaamse acteur steeds dichter bij Smits. “Ik zei dat ik naar huis moest en dat ik niet single was. Dat vond hij jammer. Voor zijn huis heeft hij mij gekust.”

Omdat ze niet was ingegaan op zijn avances, kon Cat Smits niets meer goed doen voor Claes, zo had ze de indruk. “Eén of twee maanden later werd ik van school gestuurd na een gesprek waarbij hij als enige van onze vier hoofddocenten aanwezig was. Ik stond op de gang te wachten. Hij liep naar me toe (en maakte een gebaar alsof hij Cat neerschoot). En ik was weg.”

Emma Pelckmans en Anne Van Veen hadden gelijkaardige ervaringen met Claes, vertellen ze in Pauw. Maar op de Academie zelf werd daar niet veel aan gedaan. “Ik ben geschokt dat dit na mij nog bij Cat en Emma kon gebeuren, want ik had het al aangekaart”, zegt Anne Van Veen. “Maar de directeur zei dat hij niks kon doen.”

Manipulatie

Volgens de drie actrices maakte Claes zich niet alleen schuldig aan seksuele intimidatie, maar manipuleerde hij ook meerdere jonge studentes. “De manier waarop hij het psychologisch aanpakt, is sterk. Geraffineerd. Het is best onveilig. Je bent alleen met hem, zonder getuigen of back-up.” Dat maakte het voor de toenmalige studentes ook moeilijk om erover te getuigen. “De drempel om iets te zeggen was torenhoog. Het lijkt alsof iedereen te veel te verliezen heeft. Je zit 4 jaar lang op een school en het is lang niet zeker dat iedereen afstudeert. Zeker in het eerste jaar worden veel mensen weggestuurd. Jappe is goed in je het gevoel geven dat enorm veel op het spel staat, dat alles aan een zijden draadje hangt en je mee moet dansen.”

Bovendien werd de studentes ook op het hart gedrukt dat ze hun ervaringen aan niemand mochten vertellen. “Zeker niet aan andere studentes. Ik had klasgenoten die doodsbang waren. Eén meisje verstopte zich op het toilet op de achtste verdieping en smste me of ze kon buitenkomen omdat Jappe haar stond op te wachten.”

Weg uit Academie

Jappe Claes moest in 2014 uiteindelijk de Academie verlaten na de vele geruchten en getuigenissen. Intussen is hij de voorbije dagen ook gestopt bij Het Nationale Theater in Den Haag. Dat gebeurde nadat er oude en nieuwe getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag in de nasleep van de Hollywoodaffaire rond Harvey Weinstein boven water kwamen.

MEEST RECENT