Pendelaar filmt zeldzaam natuurverschijnsel tijdens boottochtje naar het werk

Een man uit Jakarta had maandag ongetwijfeld geen last van de ‘Monday Blues’ toen hij op weg naar het werk niet één, maar drie waterhozen zag wervelen aan de horizon. De pendelaar filmde het uiterst zeldzame natuurverschijnsel en zond de opmerkelijke beelden live uit op sociale media, waar ze intussen al druk werden bekeken. Volgens een woordvoerder van het Indonesische overheidsagentschap voor natuurrampen is de “natuur veranderd” en duiken extreme weersverschijnselen nu al vaker op.

pjv

De Indonesische Gede Budi Payana werkt op een Putri Island, een idyllisch eiland in de Javazee dat deel uit maakt van de Duizendeilanden. Toen de man maandagochtend per boot naar zijn werk pendelde, werd de blauwe hemel plots erg donker en zag hij drie waterhozen aan de horizon verschijnen.

Waterhozen worden gevormd als een felle wind neerdaalt vanuit een wolk en worden wel vaker gezien in warme, vochtige streken. Hoewel waterhozen - die een diameter van zo’n 50 meter kunnen hebben - dus regelmatig voorkomen, is het volgens het Indonesische agentschap voor natuurrampen uiterst zeldzaam dat er drie in elkaars omgeving worden gezien.

“De natuur is veranderd”, schreef een woordvoerder van dat agentschap op sociale media. “Extreme weersverschijnselen duiken nu al vaker op.” Die weersverschijnselen leveren wel spectaculaire beelden op en zijn - in vergelijking met de achterlichten van de auto van een voorligger tijdens onze dagelijkse files - net iets aangenamer om naar te kijken op weg naar het werk.