© BELGAIMAGE

Wanneer is het ideale moment om winterbanden op te leggen?

De blaadjes vallen van de bomen en het wordt geleidelijk aan frisser. Hoog tijd om uw winterbanden op te leggen, denkt u wellicht. “Al is het nog veel te vroeg daarvoor”, waarschuwt het VIAS.

jdb

Als we de weersvoorspellingen voor de komende twee weken mogen geloven, duikt de temperatuur overdag niet één keer onder de tien graden. Het blijft dus nog behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. Maar tegelijk bent u - naar goede gewoonte - misschien al van plan om uw winterbanden op te leggen. Al is het alleen maar om de grote files bij de garagist voor te zijn.

Maar volgens Stef Willems van het VIAS is het nog veel te vroeg voor winterbanden. ”Op dit moment zijn zomerbanden nog steeds veiliger op de weg. Bovendien verslijten winterbanden een stuk sneller wanneer de temperatuur zeven graden of hoger bedraagt”, klinkt het.

“Toch doe je er goed aan om nu al een afspraak vast te leggen met de bandencentrale. Rond half november is doorgaans de ideale periode in ons land. Al heb je niet altijd een garagist nodig: één op de drie Belgen vervangt zijn winterbanden namelijk zelf”, zegt Willems.

Verplicht?

In tegenstelling tot wat er soms wordt beweerd, zijn winterbanden niet wettelijk verplicht in ons land. “En daar zijn we blij om. Want sommige bestuurders hebben nu eenmaal geen winterbanden nodig. Denk maar aan mensen die minder dan vijfduizend kilometer per jaar rijden en bijvoorbeeld slechts tweemaal per week naar de supermarkt gaan”, aldus Willems.