Eerste onderwaterrestaurant van Europa heeft de deuren geopend

Under, het eerste onderwaterrestaurant in Europa, is officieel voor open verklaard. Je kunt er sinds deze week dineren met een panoramisch zicht op de zeebodem, maar je moet er wel een reis naar het zuidelijke tipje van Noorwegen voor over hebben.

flb/nkdr

Met Under waagde architectenbureau Snøhetta zich aan een bijzonder vormgegeven restaurant dat op een ongewone locatie ligt. Het is een grote, betonnen constructie die voor een deel weggezonken lijkt te zijn tot op de zeebodem en werd gebouwd aan het meest zuidelijke tipje van de Noorse kustlijn. Voor hoofdarchitect Rune Grasdal vormde de constructie een hele uitdaging.

Gebouw uit één stuk beton

"De grootste uitdaging voor ons was om dit gebouw in één stuk te vervaardigen", vertelt Grasdal aan onze redactie. "Het werd volledig in één stuk in beton gegoten. Dat gebeurde op het land. Daarna werd de hele constructie verscheept en zachtjes neergelaten op de zeebodem. Een grote drijvende kraan moest daarbij alles stabiliseren."

"Dit was voor ons een unieke kans om een project te doen dat heel anders is dan wat we gewoonlijk doen. Het was ook belangrijk om de link te leggen tussen ons gebouw en het landschap errond, zowel boven als onder zeeniveau."

Om die link duidelijk te maken, bestaat het restaurant uit drie verdiepingen: op de eerste verdieping bevindt zich de vestiaire, daarna daal je af naar een champagnekamer met uitzicht over de zee en vervolgens ga je nog een etage lager waar het eigenlijke onderwaterrestaurant zich bevindt.

Truffelwier en andere specialiteiten

Daar serveert de Deense chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen lokaal geoogste mosselen, kreeften en vis, inclusief zijn specialiteit: truffelwier. Dat klinkt als iets uit Harry Potter, maar is een eveneens lokaal geoogst zeewier dat naar truffels smaakt.

Under biedt plaats aan zowat honderd gasten en als het niet in gebruik is, fungeert het als biologisch onderzoekscentrum. Het is trouwens de bedoeling dat het gebouw onder water op termijn een zal worden met de omgeving. Daarom werd er een ruwe betonlaag gebruikt voor de buitenkant zodat de mosselen zich eraan kunnen vasthechten. Dat zal ervoor zorgen dat enerzijds het zeewater automatisch zuiverder wordt, en anderzijds meer en meer vissen aangetrokken worden tot de omgeving van het restaurant, wat het uitzicht (en de oogst) er alleen maar beter op maakt.

Wie een tafeltje wil boeken, kan dat via deze weg doen. Reken wel op 230 euro voor een menu, zonder dranken.

MEER OVER Reizen