Twee Italiaanse regio’s houden zondag referendum voor meer autonomie

Foto: AP

Twee Italiaanse regio’s houden zondag referendum voor meer autonomie

Print

In Lombardije en Venetië, twee regio’s in het noorden van Italië, wordt zondag een referendum georganiseerd voor meer autonomie. De organisatoren benadrukken wel dat de stemming - en de mogelijke gevolgen - niet van dezelfde grootorde is als wat er zich de afgelopen weken in het Spaanse Catalonië heeft afgespeeld.

De inwoners van Lombardije en Venetië mogen zich zondag uitspreken over de vraag of er “extra mogelijkheden en specifieke voorwaarden voor autonomie” moeten komen. In tegenstelling tot het Catalaanse referendum, zijn beide volksbevragingen wel in lijn met de Italiaanse grondwet. Het parlement kan dus nieuwe vormen van autonomie goedkeuren, als dat de wens is van de bevolking.

Als de ‘ja’-stem het haalt, willen beide regio’s Rome vragen om meer bevoegdheden inzake infrastructuur, gezondheid en onderwijs. Lombardije en Venetië willen ook meer autonomie voor zaken als migratie en veiligheid, maar daarvoor is een aanpassing aan de grondwet nodig.

Lombardije en Venetië horen bij de rijkste regio’s van Italië. Samen zijn ze goed voor meer dan 30 procent van het Italiaanse bbp. De extreemrechtse Lega Nord staat er bovendien sterk.

De inwoners van Lombardije en Venetië trekken zondag naar de stembus, tussen 7 en 23 uur.

MEEST RECENT