© rr

Kickbokser ‘Garfield’ beticht van leiderschap drugsbende

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen Youssef B., een professionele kickbokser die als ‘Garfield’ zou hebben bijverdiend als cocaïnedealer.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

De 26-jarige Youssef B. stond volgens het Openbaar Ministerie aan het hoofd van een criminele vereniging die op grote schaal cocaïne verkocht in Antwerpen, Sint-Niklaas, Beveren en Turnhout. De vereniging telde volgens het parket een tiental leden die allen een eigen taak vervulden. Een lid zorgde voor de bevoorrading van de dealers, anderen zorgden voor het contact met klanten en nog een ander lid voorzag de bende van de huurwagens die werden gebruikt om drugs af te leveren bij de klanten.

Aanbiedingen voor dosissen cocaïne

De bende van Youssef B., die eerder al een veroordeling van twee jaar gevangenisstraf opliep, zou vooral actief zijn geweest in 2013 en 2014. De bende maakte gebruik van grote klantenbestanden van gekende gebruikers. Die gebruikers werden via sms bestookt met aanbiedingen voor dosissen cocaïne.

Een aantal leden van de groep werd tijdens het onderzoek op heterdaad betrapt en legde ook gedeeltelijke bekentenissen af. Youssef B. ontkent niet dat hij opnieuw in de fout is gegaan, maar hij betwist wel dat hij een leidinggevende rol speelde binnen het netwerk. Hij was naar eigen zeggen ook minder lang actief dan het Openbaar Ministerie stelt.

“Meer Garfields in Borgerhout”

“Hij vertelde dat er meer Garfields zijn in Borgerhout”, aldus meester Sam Vlaminck, de raadsman van Youssef B. “Die naam wordt dus ook door anderen gebruikt. Bovendien herkennen afnemers hem niet als ‘de Garfield’ waar ze op andere momenten van kochten. Mijn cliënt, een professioneel kickbokser, is rond de jaarwisseling van 2014-2015 gestopt om zich volledig op zijn sport toe te leggen, dat wordt ook bevestigd door zijn neef.”

Het Openbaar Ministerie vroeg de verbeurdverklaring van 100.000 euro aan illegale winst die Youssef B. zou hebben verdiend met de cocaïnehandel. Overdreven, vindt Youssef B. zelf. “In de periode dat ik verkocht ging het om zeven tot negen pakjes per dag. Pas op, ik wil de feiten niet minimaliseren, ik verdien een straf. Ik ben fout geweest.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio