Eindelijk: Wout van Aert wint eerste cross van het seizoen na heuse onemanshow

Print

Wout van Aert heeft zijn eerste zege van het veldritseizoen eindelijk beet. De wereldkampioen profiteerde in het West-Vlaamse Ardooie optimaal van de afwezigheid van zijn grote rivaal Mathieu van der Poel en volgde zichzelf op in de Kermiscross, een veldrit die niet meetelt voor één van de regelmatigheidscriteriums. Hij kwam solo en duidelijk opgelucht over de streep na een heuse onemanshow.

De 23e editie van de Kermiscross was voor velen vooral de ideale voorbereiding op komend weekend, met de Superprestige van zaterdag in Boom en op zondag de Wereldbekercross van Koksijde. Maar Wout van Aert kreeg een unieke kans om de nul achter zijn naam weg te vegen aangezien Mathieu van der Poel rust inbouwde en in Ardooie niet aan de start kwam.

Eindelijk: Wout van Aert wint eerste cross van het seizoen na heuse onemanshow
Foto: bow

Lange tijd kregen we geen afscheiding voorin. Wout van Aert, de twee Vanthourenhouts en de jarige Toon Aerts waren het actiefst.

 

 

Iets voor halfweg trok Van Aert door. Aanvankelijk kon Michael Vanthourenhout nog volgen maar bij een tweede demarrage moest ook hij passen en was de vogel gaan vliegen.

 

 

Van Aert pakte al snel 17 seconden op Vanthourenhout, de rest volgde op vijf ronden van het einde al op een halve minuut.

 

 

Er was vanaf dan niets meer te beginnen tegen de wereldkampioen, die zijn voorsprong stelselmatig uitbouwde en er tussen de preivelden een heuse onemanshow van maakte. Achter hem werd Vanthourenhout bijgehaald door Aerts en de Duitser Meisen, maar dat gebeurde allemaal op meer dan een minuut achter de winnaar.

Van Aert maakte van de slotronde nog een ware triomftocht, de opluchting was duidelijk groot nadat hij de voorbije weken zich tevreden had moeten stellen met ereplaatsen achter Van der Poel... De jarige Toon Aerts sprintte nog naar de tweede plek, voor Vanthourenhout.

Wout van Aert wil elke week progressie 

"Ik ben bij dat die eerste overwinning binnen is", reageerde wereldkampioen Wout van Aert (Crelan-Charles) donderdag na zijn zege in de 23e editie van de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie. "Natuurlijk keek iedereen uit naar mijn eerste zege, maar het heeft jammer genoeg tot vandaag geduurd."

"Ook de manier waarop stemt me hoopvol. Het parkoers hier liet niet echt toe om het verschil te maken. Het was er smal en de omloop was heel snel. Ik had een goed gevoel en ik heb het kunnen afmaken. Eens moest dit wel gebeuren. Ik was conditioneel niet slecht, maar botste steeds op een sterkere opponent. Ik hoop ook volgende crossen op dezelfde manier te kunnen voortdoen. Natuurlijk was Mathieu van der Poel hier niet en dus was de concurrentie minder. Maar dat is toch mijn fout niet? Ik cross tegen de renners die er zijn en vandaag was ik de beste. De volgende wedstrijd is Van der Poel er wellicht wel weer bij en zal er opnieuw op het scherpst van de snee gestreden worden. Ik probeer echter op mezelf te focussen en tracht elke week progressie te maken."

Aerts en Vanthourenhout hadden niets in te brengen tegen heerschappij Van Aert

Even leek de strijd voor de tweede plaats in de Kermiscros van Ardooie beslecht te zullen worden in een sprint met tien renners, tot Toon Aerts in de laatste rechte lijn ging versnellen en de Europese kampioen zo beslag legde op de dichtste ereplaats.
"Tegen Wout Van Aert was echt nies te beginnen", erkende Aerts. "Hij koos zijn moment uit om te gaan versnellen en toen hij dat deed moest iedereen passen. Michael Vanthourenhout kon even bij hem blijven, maar uiteindelijk moest ook hij eraf en raapten wij hem op. Ik ben alvast blij met die tweede plaats. We gingen met een hele grote groep de slotronde in. Op dit parkoers kan je moeilijk opschuiven en bovendien lag de snelheid heel hoog. Ik wist dat ik me voorin moest handhaven om kans te maken op een podiumplaats. Toen we de laatste rechte lijn opdraaiden kon ik van ver beginnen en zo de rest achter mij laten."

Vanthourenhout kon even het tempo van Van Aert aan. "Maar bij een volgende versnelling moest ik er direct af. Ik werd dan opgeslokt door een omvangrijke groep met onder anderen Aerts. In de sprint voor de tweede plaats moest ik enkel hem voor laten."

Uitslag:

1. Wout Van Aert

2. Toon Aerts

3. Michael Vanthourenhout

4. Marcel Meisen 

5. Gianni Vermeersch

6. Vincent Baestaens

7. Jens Adams

8. Michael Boros 

9. Daan Hoeyberghs 

10. Philipp Walsleben

De Kermiscross voor vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Kathy Compton, die op haar beurt profiteerde van de afwezigheid van wereldkampioene Sanne Cant die ziek had afgebeld.

MEEST RECENT