‘Mystery calls’ door dienstenchequesector “biedt onvoldoende garantie tegen discriminatie”

Foto: BELGA

‘Mystery calls’ door dienstenchequesector “biedt onvoldoende garantie tegen discriminatie”

Print

Dat vindt het Het Minderheidsforum. Het forum plaatst enkele kanttekeningen bij de ‘mystery calls’ die de Vlaamse dienstenchequesector gaat invoeren, om na te gaan hoe zo’n bedrijf reageert op een discriminerende vraag van een klant en hen hiertegen te wapenen

De bedoeling van de ‘mystery calls’ bij Vlaamse dienstenchequebedrijven is om na te gaan hoe bedrijven reageren op een discriminerende vraag van een klant. Uit een steekproef van het Minderhedenforum twee jaar geleden bleek dat twee op de drie dienstenchequebedrijven ingingen op de vraag van de klant om een niet-allochtone poetshulp te bezorgen.

“Hoewel we het goed vinden dat het probleem van discriminatie erkend wordt, biedt eenzijdige zelfregulering door een werkgeverskoepel onvoldoende garanties”, aldus directeur Landry Mawungu van het Minderhedenforum donderdag. “De rol van de overheid blijft ondermaats, terwijl het hier toch gaat over een goed gesubsidieerde sector.”

Het Minderhedenforum wijst er nog op twee jaar geleden te hebben aangetoond met een praktijktest dat twee op de drie ondernemingen ingaat op een discriminerende vraag. “Nu we twee jaar verder zijn, moeten we vaststellen dat onze aanbeveling niet is gevolgd”, stelt Mawungu.

Het forum eiste dat de inspectie de bevoegdheid zou krijgen om zelf via mystery calling na te gaan of bedrijven de non-discriminatievoorwaarde voor erkenning naleven. “De overheid blijft in gebreke. Handhaving van regelgeving is een van haar kerntaken en nu wordt die met deze nieuwe vzw eenzijdig uitbesteed”, aldus nog Mawungu.

Werkgeversorganisaties Federgon, het Vlaams Platform PWA/PWA-DCO, de Federatie van de Belgische Textielverzorging en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) hebben woensdag de vzw Mycadis opgericht. Die zal samen met een externe partner de mystery calls uitvoeren. Het gaat om de uitvoering van het actieplan van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) tegen discriminatie in de dienstenchequesector.

MEEST RECENT