Overvallers Hodei krijgen straffen tot 4 jaar cel: “Geen enkele straf genoeg om dood van mijn zoon goed te maken”

Foto: BELGA

Overvallers Hodei krijgen straffen tot 4 jaar cel: “Geen enkele straf genoeg om dood van mijn zoon goed te maken”

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de overvallers van de verdronken Baskische jongeman Hodei Egiluz Diaz (23) veroordeeld tot effectieve celstraffen. De verdachten beroofden de Bask in oktober 2013 van zijn gsm, portefeuille en bankkaarten. Hodei Egliluz Diaz verdween spoorloos na de overvallen. Begin februari 2016 werd het lichaam van Hodei aangetroffen onder de gezonken Badboot in het Kattendijkdok.

De rechtbank veroordeelt Mohamed Y., die al zes correctionele veroordelingen opliep, tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Jaouad M. en Youssef M. worden veroordeeld tot 40 maanden cel. Carmen T. wordt veroordeeld tot 6 maanden cel voor de heling van de gsm. De rechtbank beveelt ook de onmiddellijke aanhouding van Mohamed Y., Jaouad M. en Youssef M.

Hodei verdween exact vier jaar geleden, in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2013, na een avondje stappen met een kameraad. Getuigen die hem die nacht door de straten zagen zwerven, vonden dat hij dronken en verward was. Het onderzoek leerde dat Hodei in de buurt van het Schipperskwartier en de Brouwersvliet tweemaal was overvallen.

Gebrek aan respect

De beruchte straatcrimineel Mohamed Y. stal zijn bankkaarten en probeerde er geld mee af te halen. Jaouad M. en Youssef M. beroofden hem van zijn gsm, onder bedreiging van een wapen. Carmen T. had het gestolen toestel later overgenomen om voor 35 euro door te verkopen aan kennissen of familie.

De beklaagden hebben de diefstallen bekend, maar ze hebben steeds volgehouden dat ze niets met de verdwijning van Hodei te maken hadden.

De rechtbank tilt zwaar aan de feiten. “Ze zijn ernstig en getuigen van een gebrek aan respect voor de fysieke en psychische integriteit van Hodei, die in een kwetsbare situatie zat. Ze waren enkel gedreven door snel geldgewin”, aldus de rechter. “Ze wilden een goed zaakje voor zichzelf te doen.”

Geen straf is genoeg

De ouders van Hodei vinden dat de overvallers van hun zoon niet streng genoeg worden gestraft. “Er in de wereld geen enkele straf genoeg om de dood van mijn zoon goed te maken”, reageerde de moeder van Hodei.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio